Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Här dansar Sif Ruud inför min Hasselbladare

Annons

Apropå den nyss avgjorda Guldbaggegalan: Här dansar Sif Ruud för mig ute på sitt sommarställe strax söder om Stockholm. Året är 1997.

Bilden togs för Expressen med min Hasselbladare laddad med negativ färgfilm. Om jag minns rätt skulle hon fylla 80 år. Hon spelade fortfarande runt på olika teatrar. Vi fikade innan fotograferingen. En trevlig stund. Jag fick klappa hennes Guldbagge som hon fått för bästa kvinnliga biroll i ”Pensionat Oskar” 1995. Det är inte några vackra skapelser dom där Guldbaggarna men det var kul att få se en i verkligheten.

Sif hade den på öppna spisen i sommarstugan. Kanske hade hon sin första Bagge hemma, den som hon fick för bästa kvinnliga huvudroll i ”En vandring i solen” 1979.

Själv minns jag henne bäst som Madam Flod i Strindbergs Hemsöborna. Vilken film med Carlsson, Gusten, prosten och andra fantastiska rollfigurer. Det var väl också då hon blev en av Sveriges mest folkkära skådisar. Hon medverkade i massor av filmer. Den första spelade hon in 1938. Sif gick ur tiden 2011, 95 år gammal.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com