Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Kungen har alltid gillat bilar och att köra själv

Carl XVI Gustaf har suttit längst av alla kungar på tronen i landet. Grattis. Sen fyllde har år nyligen också, så grattis igen.

Annons

Bilar har han gillat, har många i garaget, tänk bara på Porschen han skjutsade en viss Silvia Sommerlath i på Öland. Fotografen Bertil Jigert fick en kanonbild när kungen tankade. Bertil såg en snygg tjej på passagerarsidan i den nedcabbade Porschen. Plåtade. Hemligheten var avslöjad. Annars är det väl prinsarna som är mest kända som bilälskare, tänker på prins Bertils och prins Carl Philips framfart på racingbanorna.

Den här bilden är från 1984. Kungen kom till Folkets Hus i Gävle, ni ser Buregården i bakgrunden. Han körde själv Volvon. Kungen steg ur, den ordinarie privatchauffören hade snabbt hoppat ur och öppnat dörren åt kungen, tog emot nycklarna med en honnör och åkte iväg för att parkera bilen.  Vad kungen skulle göra i Gävle har jag totalt glömt bort men bilden har fastnat på hårddisken i huvudet.

Fort har han kört ibland. Kungen och Silvia åkte från Karlskoga, hem mot slottet då i en gul Porsche G3. De hade bråttom och kungen, som gillar att köra snabbt, tryckte på gaspedalen. Ögonvittnen berättade att de var uppe i hastigheter på över 160 kilometer i timmen med Säpo tätt inpå.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com