Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Maria hoppade upp på staketet, synd att ingen häst gick i hagen

Det är roligt med kontraster. Så var det med fotografyrket ganska ofta. Ena dagen plåtade jag nunnor utanför Falun och nästa dag dragshowartister på krogen i Flanörhuset. Sånt förgyller tillvaron.

Bilden på Maria är tagen vid Tolvfors herrgård. Det var Johan Brandon Cox som börjat sälja damkläder i sin butik Brandons på Nygatan. Johan hade bara sålt herrkläder tidigare. Nu skulle dammodet marknadsföras. Jag kan inte komma på vilket år men det är tidigt 1980-tal. Modet som gäller är tufft, lite cowboystil.

Johan sålde kläder av märket Marlboro, minns jag, åtminstone till herrarna. Kommer också ihåg Marlboros cigarettannonser i tidningen LIFE. The Marlboroman vid en lägereld med kaffekopp och en cigg. The Marlboroman var världens mest betalda fotomodell på den tiden. Det var väl någon sådan bild jag såg framför mig kan man tänka. Så vi hamnade i Tolvfors för att hitta rätt miljö till kläderna. Maria hoppade upp på staketet, synd att ingen häst gick i hagen. Lite ruggigt höstväder satt perfekt. Det blev okej tyckte vi.

Men nu till det roliga, Marias riktiga jobb var som avbytare på bondgårdar. Det är inte sant, tänkte jag. Kunde inte se Maria framför mig jobbande i en ladugård. Det måste man kunna göra ett reportage om i tidningen.

Sagt och gjort, en reporter och jag åkte ut till Sixbo i Österfärnebo och där gick fotomodellen i grova gummistövlar, blåställ med en dyngkärra och mockade bland kossorna. Kul grej. I dag mjölkar Maria Brook getter och tillverkar getost, bland annat så kallad eldost. Honung från egen biodling och diverse korvar på getkött finns i gårdens utbud. Lars Pers i Fors, Österfärnebo

The Marlboroman, världens mest betalda manliga fotomodell dog i lungcancer om jag minns rätt.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com