Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvans bildminne: Nu byggs det murar igen - världen är galen

Under kalla kriget byggs Berlinmuren i rasande takt, året var 1961. Kulturredaktören Björn Widegren och jag gjorde en reportageresa i Berlin 1987. Det kändes konstigt att stå där vid järnridån på den västra sidan.

Annons

Bakom muren finns en bred zon, ett ingenmansland, sedan en mur till innan man kommer till själva Östtyskland. Trots att man visste att muren fanns där så kändes det skrämmande och overkligt. Ni ser det östtyska bevakningstornet som står mellan murarna och sedan Brandenburger Tor med den östtyska flaggan och med röda fanor.

I närheten av Brandenburger Tor stod president Ronald Reagan 1987 och höll ett känt tal. Stora högtalare var riktade mot öst så talet även kunde höras på andra sidan järnridån. President Reagan uppmanade då Sovjetunionens ledare Gorbatjov att riva Berlinmuren. Två år senare, för nu 30 år sedan, den 9 november rivs muren av folket från båda sidor. Öst- och Västtyskland blev Tyskland igen och 1990 blir Berlin huvudstad.

Nu efter 30 år efter Berlinmurens fall byggs det murar igen. I Ungern och USA:s president slåss för att få bygga en gigantisk mur mot Mexiko. Världen är galen.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com

Annons