Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Pappa vågade låna ut kameran till mig

Det här är en tidig bild tagen av mig. Pappa var jättesnäll, jag fick låna hans mellanformatskamera, en Firstflex med 120-film. Tolv exponeringar med negativformatet 6x6. Var rädd om den, var det enda pappa sa. Senare köpte pappa och jag en småbildskamera tillsammans, en Practika Nova.

Annons

Det är en vårdag 1962 och modellflygklubben i Seljansborg har flygdag på Storsjöns is. Nu ska modellerna visas upp och flygas, dom är byggda i Kåkens källarlokaler under ledning av Pelle Öbrink och Sören Eriksson. Jag är 11 år och har pappas Firstflex med mig, laddad med film.

Pappa har säkert ställt in kameran på 125:e-dels sekund, bländare 8 åt mig, det är en solig dag, skärpan får jag skruva in själv. Det här en av bilderna. Till vänster står Kjell Brodin med sin friflygande modell, Tempo. Motorn en glödstiftare, McCoy på 0,8 cc som tog planet upp i luften. Sedan kunde det glidflyga själv. I mitten står Olle Wijk, min klasskompis, han har den populära Ingo mössan med röd topp på sig. Planet Olle har byggt är en Autogiro med en Frog motor på 1.5cc. Vi gav motorerna en liten ”snaps” bränsle i luftintaget för att få dom att starta lite lättare. Om Olles motor sa vi, ge Olles Frog en grogg! Längst till höger står Lars Göran Hammarberg med sin Snurren, motorn en lyxig Enya på 1,5cc. Hur modellerna såg ut när vi gick hem kommer jag inte ihåg.

Pappa framkallade filmen i badrummet på Tulegatan, sedan gjorde vi kopior i på samma ställe när pappa var långledig. Han ockuperade badrummet ett par dagar. Han satt där i det röda ljuset och trollade fram bilder på de vita pappersarken. Klart man blev imponerad och inspirerad.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com