Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Plötsligt reser hon sig och frågar om hon får känna på hans huvud

Vi tar en till bild till från Berlin med tanke på murens fall för snart 30 år sedan. Den föll två år efter det att bilden togs. Muren föll den nionde november 1989.

Kulturredaktören Björn Widegren och jag gjorde en reportageresa till staden. Kulturen var het i Berlin 1987. Vi häpnade över muren, gick igenom Check Point Charlie, in i öst. Spännande.

Den här bilden är från västsidan. Väst hade många gästarbetare som höll till i stadsdelen Kreuzberg. Kollegor rådde mig att inte ta med kameran dit. Man gillade inte att bli fotograferad. Men Leican fick hänga med. Vi satt på ett enklare café.

Plötsligt reser sig en äldre kvinna och frågar om hon får känna på killens skalliga huvud. Det får hon. Vilken bild. Det är inte så vanligt med rakade skallar på den här tiden. Jag tar mod till mig och frågar om det går bra om jag fårt ta en bild. Det går bra. Björn får veta att kvinnan är turkisk arbetsinvandrare, killen är punkare och fotograf. Det var det vi behövde från Kreuzberg.

På kvällen åt vi middag i de fina kvarteren på Hemingways bar. Där rök hela dagtraktamentet, det var en riktig turistfälla, inte blev vi mätta heller och Hemingway hade aldrig satt sin fot där garanterade kulturredaktörn.

Vi gick till en vanlig sylta och köpte varsin råbiff med öl, så vi slapp gå hungriga. Men det är en annan historia.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com