Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Plötsligt stod muren där och inte hade Hans tillstånd...

Denna bild är tagen i nådens år 1987. Apropå konstverk det bråkats om.

Plötsligt en morgon stod muren där på Stortorget i Gävle. Vad i allsin dar var detta, vem hade gjort det, är det krig, hur hade det hamnat där?

Frågorna var många. Naturligtvis var det Hans Limbus Tjörneryd som hade varit i farten. Med lastbilar och frontlastare hade Hans med sina kompisar fraktat dit de tunga pjäserna mitt i natten. Ingen visste något, det bara stod där.

Sen var debatten igång precis som Hans önskade. Butiksägarna bråkade, flanörerna och torghandlarna, var förbannade - för att inte tala om politikerna. Får han göra så här? Har han tillstånd? Har han bygglov? Håller torgets gatsten för trycket?

Klart att Hans inte hade några tillstånd, han skapade. Debatt! Insändarsidorna fylldes. Tänk om det varit i dag med sociala medier. Kul var det på den tiden. Det allra roligaste var nog när en av stadens kommunalråd tog med sig tidningens reporter Tetha Åhs upp på Länsmuseet och pekade ut hur ”riktig konst” skulle se ut.

Det var tider det, det var då - eller är det ingen skillnad i dag?

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com