Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Sandviken har länets snyggaste rondell

Rondeller ställer till med snurriga debatter. När jag tog körkort i Sandviken hade inte staden någon rondell. Då fick man sätta ihop flera elever i en bil och träna landsvägskörning på väg till Hofors och där fick man också träna rondellkörning vid ”Blinkern”. Jag har inte tagit bilden på ”Blinkern”.

I dag har Sandviken kanske den snyggaste rondellen i länet, den vid den östra utfarten, skapad av Åsa Herrgård som är uppvuxen i Sandviken. Fantastisk från marknivå med sina stiliserade träd i rostfritt stål och otroligt läcker från luften, tycker jag.

Åsa har även gjort den vid Spängersleden i Gävle som heller inte går av för hackor. Sen har vi ”Det femte elementet” av Carin Ellberg. Den retar en del. Jag plåtade den här bilden för tidningen VI som gjorde ett reportage med Carin.

Nu kommer retstickan nummer ett. Rondellvalpen, eller ”Priapos trädgård” av Ingo Vetter. Folk får tycka vad de vill för mig men varje gång den retar upp någon politiker som säger att, får jag makten i kommunen ska valpen bort. Då gör den mig glad.

Sen kan jag tycka att Gävle borde ha en rondell med en grej av Gunnar Cyrén, vår störste konstnär. Jag vet att Gunnar hade ett förslag klart som han visade mig en gång men man blir inte profet i sin egen hemstad.

Sandviken borde ta vara på ”Pruttkulan” som står vid reningsverket. Ställ den i rondellen vid Tjofsens mack på Årsundavägen, måla ena halvan som en fotboll med VM -1958. Den andra halvan som en bandyboll men VM 2017.

Hur många städer i världen har arrangerat både VM i fotboll och bandy? Alla jag framfört idén till i Sandviken tycker den är bra utom kommunen.

Ockelbo kan ställa upp Prins Daniel, den gamla hockeyliraren, han var ju lätt att runda.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com