Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvans bildminne: Snart är båtsommaren här!

Det här är verkligen inga höjdarbilder men de har sin poäng ändå. Bilderna är tagna i början på förra sommaren. De visar gästhamnens toatömningsstation. En jättefin anläggning som ligger strax nedströms Gävle Gästhamn.

Annons

Men - det står en röd farledsprick utanför bryggan. Den säger att kommer man in mot Gävle ska man ha pricken på sin babordssida, alltså till vänster om båten. Lämnar man Gävle och är på väg österut ska man den röda pricken om styrbord alltså till höger om båten. Man ska definitivt inte gå söder om pricken!

Hur kan man du sätta upp en toatömningsbrygga innanför (söder om) pricken? Många är de båtägare som funderat kring detta. Jag frågade om djupet kring bryggan på gästhamnskontoret. Hur djupt sticker du? 1,70 vill jag ha, svarade jag. Då rekommenderar jag inte att du går dit, blev svaret.

Korkat, den som beslutat detta behöver ingen flytväst, så korkat är det. Det sitter dessutom en räddningsstege som lätt skulle kunna repa båtar, om nu någon skulle våga lägga till där. Klantigt. Tro det eller inte men det fanns inte en moring eller en knap att knyta fast båten i om man eventuellt tog risken att gå dit. Trodde knappt det var sant. Skulle man knyta i toapumpen?

Nu några enkla tips.  För det första: Ta reda på djupet kring bryggan, rama området. Sätt upp en stor tydlig skylt som tydligt visar vad det är för djup runt bryggan. Det ligger ett grund där, det är därför den röda pricken står där den står men det finns ingen djupangivelse i sjökortet. Sen: Flytta räddningsstegen till kortsidan av bryggan. Sätt fasta bryggfendrar efter långsidan. Så enkelt! Då slipper vi höra från turistande båtar att det är det värsta dom skådat. Hårt liv sjömanslivet!

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com

Annons