Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Vi fastnade med kajaken i tullen i Helsingborg

Annons

Om jag läst på rätt byggdes det gamla tullhuset 1871. Tullkammaren flyttar ifrån huset 1967. Huset var då mycket slitet och kallades tullruinen. Huset revs 1969.

Jag undrar om jag inte var dit med en tvåmanskajak som skulle förtullas. Kajaken köpte vi till Sandvikens segelsällskaps kanotsektion i Danmark. Vi fastnade i tullen i Helsingborg som sa att vi måste förtulla kajaken i Gävle för att få den in i EFTA-landet Sverige. Så det blev en resa till tullen i Gävle med kajaken på biltaket, då fick vi papper med stämplar så att kanoten var tävlingsklar i Sverige. Tvåmanskajaken blev en vinnarbåt.

Nu söker Tullen lokaler i Gävle, man är på väg att etablera sig i Gävle igen. Det är väl bara för byggherren Fredrik Jernberg att kasta sig på telefonen och erbjuda Tullen lokaler i det nya tullhuset som snart står klart på samma plats som det gamla.

Jag har väl inte varit så glad i tullare under resor med telefoto, framkallningskemikalier och annat konstigt i packningen på utlandsreportage. Men det är historia nu. Tänker dock på en annan historia, det var den gamla fiskargubben som sa: "Jag har förlorat mina bägge söner, den ena drunknade och den andra gick till tullen."

Välkommen ombord i Gävle igen, Tullen.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com