Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Vi var "bara" fyra på plats vid ringside

Annons

Det finns ingen idrottare som bjudit på så stora idrottsupplevelser som Anders Lillen Eklund.

Proffsboxning är något alldeles speciellt. Man får tycka vad man vill om boxning men det är otroligt medryckande, det är brutalt, djuriskt, ruggigt och så spännande. Jag tror det var tio reportrar från Aftonbladet i London inför EM-mästerskapsmatchen mot Frank Bruno, bland andra var författaren Stig Slas Claesson med för Aftonbladets räkning, skrev och tecknade. Skön kille.

En tjej skulle skriva om den råa, grymma, farliga sporten. Hon stod upp vid ringside och skrek ”HEJA LILLEN” när gonggongen gick. Från GD var vi ”bara” fyra på plats i inomhuspalatset Wembley Arena.

Det här är en bild på en ung Anders Lillen Eklund, tagen tidigt 1980-tal. Han sitter och lindar sina händer omsorgsfullt inför ett träningspass i BK Falkens lokal under Ulvsätersskolan.

Det är en härlig boxningsmiljö i skyddsrummet under jord. Svett uppblandad med läderlukt. Hopprep som smattrar mot den gröna nålfiltmattan. Det dova dunket mot en sandsäck. Det var alltid ordning och reda i lokalen, det såg Arne Åkervall och Sören Antman till. Att spotta på golvet var inte att tänka på. I stället kunde man sitta och snacka gäddfiske med Lillen. Det var höjdarstunder.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com