Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halverat antal skadade inom 30-zonen

GÄVLE
Lågfartszonen i de centrala delarna av staden har räddat många från att skadas. Första året med 30-gräns nära nog halverades antalet. Minskningen kopplas till klart lägre medelhastigheter.

Annons
Under de första tolv månaderna med 30 km/tim skadades elva personer enligt polisens olycksrapportering.
Medeltalet skadade per år inom samma område under den senaste femårsperioden var 20.
- Om det här står sig innebär det att vi vunnit väldigt mycket i trafiksäkerhet med små medel, säger trafikingenjör Alrik Alfredsson.

Garderar sig
Han vill dock gardera sig mot slumpen. Fem års medelsiffra är ett mycket säkrare värde än ett årsresultat.
För att få en jämförelse med de delar av Gävle som fortfarande har 50-gräns har man tittat på olyckorna med skadade även där.
Antalet trafikskadade har gått ner också utanför lågfartszonen. Där är minskningen blygsammare, 20 procent.
Arbetsmaterialet har precis blivit klart. De ansvariga har ännu inte hunnit titta på skadeutvecklingen för olika trafikantgrupper.
När rapporten är komplett presenteras den för politikerna i tekniska nämndens trafikutskott.
Det var där beslutet togs om att införa 30 på kanske större sammanhängande yta i centrum än i någon annan svensk stad.
Grunden för överlever nio av tio personer om de blir påkörda i högst 30 km/tim. Vid olyckor i 50 km/tim är förhållandet det motsatta. Nio av tio påkörda dör.
Tekniska kontoret har gjort tre fartmätningar sedan 30-zonen infördes. De har jämförts med mätningar på samma platser när det ännu var 50-gräns.
- Nivån har sänkts generellt och står sig fortfarande efter 15 månader. Medelhastigheten på de sju mätpunkterna har sänkts på mellan fem och och 15 km/tim, säger Alfredsson.

33 km/tim

En av mätpunkterna finns på N Kungsgatan söder om Staketgatan. Där var medelfarten 40 km/tim innan 30-gränsen kom. Nu är den nere i 33. På N Strandgatan nära tingshuset var den 43 och har sjunkit till 38. Minsta nedgången är uppmätt på Brunnsgatan öster om Södermalmstorg. Där har medelfarten vara sjunkit med två kilometer per timme, från 41 till 39.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se