Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halverat RUT-avdrag upprör

RUT-avdraget för hushållsarbete halveras i regeringens budgetförslag.
– Olyckligt. Vi sysselsätter minst tolv heltidare på RUT-tjänster, säger Ann-Sofie Orrsten, delägare i Städtjänst Westlunds i Gävle.

Den 1 juli 2007 infördes det så kallade RUT-avdraget, skattereduktion för hushållsarbete.

I det budgetförslag som nu har lagts fram är förslaget att avdraget ska halveras för personer under 65 år. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Det är ett hårt slag mot många städföretag, menar Ann-Sofie Orrsten. Hennes städföretag har funnits i Gävle sedan 1967 och har runt 45 anställda. ROT-avdraget har bidragit till tolv heltidstjänster, enligt henne.

– Vi har oerhört många kunder som använder RUT- och ROT-avdraget samtidigt. Nu kommer de att uppnå maxgränsen mycket fortare än tidigare, säger hon.

Men hon har svårt att sia exakt om vad konsekvenserna kommer att bli. Det beror lite på vad som händer med ROT-avdraget för reparation och underhåll, menar hon.

I dag går det att göra RUT- och ROT-avdrag för sammanlagt 50 000 kronor per person och år. Det är oklart om potten framöver ska vara gemensam eller separeras.

– Jag hade önskat tydligare besked på den punkten, säger Ann-Sofie Orrsten.