Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammar hade Frempong i blick

Urban Hammar lämnade Örebro SK – men släppte aldrig James Frempong med blicken.
Talangen valde GIF i stället för att bli ungdomsproffs i Watford.
– Jag har sett hur bra det gått för andra spelare här, säger han.

Urban Hammar var tidigare ansvarig för Örebro SK:s så kallade ”talanggrupp”, med andra ord U-laget som spelar seriefotboll för att utvecklas så bra som möjligt.

Hammar avancerade upp till A-laget – och snart var James Frempong också där.

– Vi tog upp honom i A-truppen 2006, då var han 17 år. Han gjorde allsvensk debut året efter, även om han inte spelade särskilt mycket, berättar Urban.

Har du extra koll på dina gamla ÖSK-spelare?

– Det är klart jag har koll på alla spelare som jag tränat tidigare. Men vi har extra koll på massor av spelare och har satsat hårt på rekrytering. Det är ingen slump att så många provspelat med oss under vintern. Vi har mer än förr sökt särskilda rollspelare, i en viss ålder.

Urban Hammar talar sig varm för att svenska klubbar i allt högre grad drivs att utveckla unga talanger i stället för att köpa färdiga utländska spelare.

– Det är den vinden som blåser genom fotbollsvärlden just nu, mycket tack vare Uefas strävan efter att tvinga även proffsklubbarna att satsa mer på egna spelare. Man vill komma bort från trenden att köpa ihop ett lag.

Även Fifa jobbar i samma riktning och vill införa ”6+5-regeln”, vilket skulle innebära att klubbarna bara får ha fem utländska spelare på planen samtidigt.

Risken är förstås att proffsklubbarna i stället börjar leta talanger längre ned i åldrarna – och att en sån som James Frempong blir ännu attraktivare.

Men nu är han i GIF, och gynnas som alla andra unga svenska spelare av ett par nya regler som införts i allsvenskan:

-  Lagen får använda sig av sju i stället för tidigare fem avbytare.

-  Nio av de 18 spelarna som kallas till match ska vara hemmafostrade, det vill säga spelat i en svensk klubb i minst tre år under åldern 15 till 21 år.

Nu är det upp till Frempong att göra resten.

– Och han har en väldigt hög potential, säger Urban Hammar.

För det första – Frempong är vänsterfotad.

För det andra – Frempong är extremt offensivt orienterad.

– Egenskaper som vi uppskattar, säger Urban Hammar.

När ÖSK inte erbjöd något nytt kontrakt högg Hammar direkt.

– Jag tog kontakt med honom och han kom upp till oss och provtränade. Inte för att jag behövde se honom ytterligare, men för att känna på miljön.

Frempong hade blivit inbjuden till engelska Watford två gånger och hade ett ungdomsproffskontrakt i sikte – men något förslag hann han aldrig få.

– Det var smickrande och intressant att få komma dit, och att dom ville ha dit mig igen. Jag väntade på svar från Watford – men nu är det bara GIF som gäller, säger Frempong, som även jagades av Ljungskile.

Hur mycket har Urban Hammar med att göra att du nu spelar i GIF?

– Det är klart det är tryggt att veta att han känner mig sedan förr. Men det som egentligen var viktigast för mig var att få spela fotboll på så hög nivå som möjligt. När Gefle dök upp i bilden var det det bästa alternativet.

James Frempong har under försäsongen visat att han seriöst aspirerar på en av yttermittfältsplatserna.

Urban Hammar om Frempongs speciella kvaliteter:

– Han och Jonas Lantto erbjuder ungefär samma möjligheter. Lantto är högerfotad men kan spela på bägge kanterna, James är vänsterfotad men kan spela på bägge kanterna. Lite spegelvända, men ändå ganska lika. Det ger oss bra användbara alternativ.

Är han mogen för startelvan?

– Ett kriterium vi har är att de spelare vi rekryterar ska kunna ta en allsvensk plats. Så ja, visst är han det – även om han spelat ytter längst fram i ÖSK:s 4–3–3-modell och måste anpassa sig till vårt sätt att spela.

” Jag tog kontakt med honom och han kom upp till oss och provtränade. Inte för att jag behövde se honom ytterligare, men för att känna på miljön.”