Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarsten får stå i Brünos skugga

Annons

Filmstaden

Fredag 10 juli

Som sidekick i Sacha Baron Cohens nya film ”Brüno” får den svenske skådespelaren Gustaf Hammarsten ligga hud mot hud med den brittiske komikern.

Och lägga benen på ryggen från uppeldade homofober iförd sadomasochistisk läderdräkt.

– Många gånger såg jag mig själv utifrån och tänkte, hur hamnade jag här? säger han om sin Hollywooddebut.

Gustaf Hammarsten är glad men matt efter måndagens galapremiär av ”Brüno” i Stockholm.

Efter ett och ett halvt års tystnad kan han ta bladet från munnen om den näst största rollen i världsstjärnan Sacha Baron Cohens bioaktuella film.

– Jag hade inte sett ”Borat” innan, men gillade ”Ali G” jättemycket. För mig kunde det inte varit ett roligare projekt att göra. Hellre det än att vara med i en Steven Spielberg-film, säger han.

Uppföljaren till Baron Cohens succéfilm ”Borat” – om den kazakiske tv-journalistens roadtrip genom USA – har världspremiär i kväll. I ”Brüno” är huvudpersonen en flamboyant, exhibitionistisk och homosexuell modereporter från Österrike. När Brüno blir ”schwarzlistad” och hans hippa show floppar i hemlandet flyr han till Los Angeles för att bli världsberömd. Han får motvilligt med sig Lutz, sin kuvade och kärlekstörstande assistent, spelad av Gustaf Hammarsten.

Hammarsten är mest känd som den plågsamt snälla proggaren Göran i Lukas Moodyssons film ”Tillsammans”. Det var den insatsen som fångade Sacha Baron Cohens intresse.

– Det där nördiga ligger nog väldigt nära mig, säger Gustaf Hammarsten.

Sedan Hollywood knackade på dörren strax för jul 2007 har Gustaf Hammarsten varit belagd med sekretess. I största hemlighet byttes livet på Stockholms stadsteater snabbt ut mot pendlande till USA, Tyskland, Israel och Jordanien.

Precis som i den fejkade dokumentären ”Borat” provocerar Sacha Baron Cohen med sin bisarra humor fram de mest bigotta och fördomsfulla reaktioner hos intet ont anande människor. I ”Brüno” är homofobin det centrala humorvapnet.

Enligt Gustaf Hammarsten är de möten med okända personer man får se i filmen autentiska, om än noggrant förberedda och planerade.

– Självklart blir Sacha Baron Cohen igenkänd väldigt mycket. Då funkar det inte. En stor del av förberedelserna var att hitta folk som inte gjorde det, säger han.

Många gånger blev folk så provocerade att filmteamets vakter fick evakuera skådespelarna. Som när duon i flera dagar satt fastkedjade i varandra iförda en sadomasochistisk läderdräkt. Det slutade med en språngmarsch nedför ett hotells brandstege.

– Vi fick hitta något sätt att fysiskt kunna gå, röra oss och springa om det behövdes. Det var ganska svettigt, säger Gustaf Hammarsten.

– Det var skönt att vara i ett annat land där jag kände mig ganska fri. Jag hade egentligen inget emot att stöta ihop med polisen i den där munderingen. Det var nästan lite spännande. Jag åkte inte på stryk men det var nära ibland. Vi stötte ihop poliser några gånger, men klarade oss.

Filmbolagets jurister hade ett hästjobb med att ta redo på vad lagen sa om vad som fick sägas och hur mycket hud som fick visas i olika länder och amerikanska delstater. Provokationerna som ska få publiken att skratta i biosalongen är vid inspelningstillfället skarpa lägen.

– Jag har mött så oerhört mycket tokstollar. Brüno är fullständigt galen och tänjer på alla gränser. Men hur galen han än är så har de människor vi mött varit ännu galnare. Ibland har man blivit skrämd. Några gånger tappade jag tron på människan och tänkte; är världen så här rutten?

I augusti börjar han filma SVT-dramaserien ”Våra vänners liv”. Men drömmen om att detta är början på en hollywoodkarriär finns, även om han har sambo och två barn som inte kan rycka upp sin tillvaro.

– Jag kommer inte att flytta dit och bo i ett tält och hoppas på en karriär. Men jag håller på att skaffa en agent, säger Gustaf Hammarsten.