Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnförbindelse med Rotterdam

I augusti börjar det danska rederiet Unifeeder att skeppa containrar till och från Gävle. Härmed får Gävle containerterminal sin efterlängtade förbindelse till världshamnstaden Rotterdam.

Gävle containerterminal, GCT, är redan i dag den största containerhamnen på ostkusten. Företaget har förbindelser till många europeiska destinationer och ungefär 130.000 containrar fraktas till och från Gävle årligen genom ett 20-tal stora rederier.

Men de allra största, globala rederierna, med flest förbindelser vidare ut i världen, tar sig inte in och upp genom Östersjön. De lägger i stället till i hamnstäder på kontinenten där Rotterdam är en av de mest använda.

Den linje som nu kommer till stånd i och med att det danska rederiet Unifeeder ansluter till GCT, är därför efterlängtad.

– Vi har under många år haft en efterfrågan på förbindelse till just Rotterdam. Det är glädjande för hela regionen eftersom det innebär ett ökat utbud av destinationer, säger GCT:s marknadschef Håkan Bergström.

Unifeeder fraktar containrar åt andra rederier och är störst i Nordeuropa inom sin nisch.

–Vi har i dag redan kapacitet för mer än vad vi behöver. Men det stärker vår ställning på marknaden och förhoppningsvis innebär det att vi blir den näst största containerhamnstaden i landet, säger Håkan Bergström.