Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnförbindelse med Rotterdam

I augusti börjar det danska rederiet Unifeeder att skeppa containrar till och från Gävle. Härmed får Gävle containerterminal sin efterlängtade förbindelse till världshamnstaden Rotterdam.

Annons

Gävle containerterminal, GCT, är redan i dag den största containerhamnen på ostkusten. Företaget har förbindelser till många europeiska destinationer och ungefär 130.000 containrar fraktas till och från Gävle årligen genom ett 20-tal stora rederier.

Men de allra största, globala rederierna, med flest förbindelser vidare ut i världen, tar sig inte in och upp genom Östersjön. De lägger i stället till i hamnstäder på kontinenten där Rotterdam är en av de mest använda.

Den linje som nu kommer till stånd i och med att det danska rederiet Unifeeder ansluter till GCT, är därför efterlängtad.

– Vi har under många år haft en efterfrågan på förbindelse till just Rotterdam. Det är glädjande för hela regionen eftersom det innebär ett ökat utbud av destinationer, säger GCT:s marknadschef Håkan Bergström.

Unifeeder fraktar containrar åt andra rederier och är störst i Nordeuropa inom sin nisch.

–Vi har i dag redan kapacitet för mer än vad vi behöver. Men det stärker vår ställning på marknaden och förhoppningsvis innebär det att vi blir den näst största containerhamnstaden i landet, säger Håkan Bergström.