Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamntorget

öster om Centralstationen, fick sin nuvarandeutformning 1970 när busstationen flyttades dit från Stortorget.
Torget anlades enligt Nils Ericsons plan från 1869 somsalutorg och fick namnet Hamntorget på den plats därjärnvågen legat före stadsbranden 1869. På torget såldes på 1930-taletkreatur, livsmedel, trädgårdsprodukter, bär, ved,inhemsk slöjd och hantverk. På Fiskbryggan, en nedsänktdel av torget vid Östra Lillån, såldes fisk, kräftor ochsådant som fiskarna brukade föra in med sina båtar.Torget kallades tidvis för Fisktorget men 1943 fastslog stadsfullmäktigeatt namnet Hamntorget inte skulle ändras.
1951 lades Lillån igen och all fiskförsäljningöverfördes vintertid till Stortorget.
Järnpelaren med ur som sattes upp vid Gävleutställningen1901 och flyttades till Hamntorget 1905 ersattes till Gävleutställningen1946 med en stenpelare och nya urtavlor.
Numera finns inte mycket kvar av det gamla Hamntorget somtagits i anspråk för bussstation och för den flerfiligaFältskärsleden. På 1980-talet kom ett förslagom att göra torget till ett kommersiellt centrum dären stor byggnad skulle innehålla en galleria med affäreroch kontor. Där skulle finnas ett resecentrum och lågprishotelldit järnvägsresenärer skulle kunna gå direktfrån Centralstationen. Detta skulle bli en länk mellancentrala staden och det nya som skulle byggas på Alderholmen. Planerna har inte övergivits, ett nytt förslagenligt samma grundidé presenterades i april 1998. Thunwall,C: Tre torg i Gävle (ur Bebyggelsehistorisk tidskriftnummer 30 1995); Thunwall, C: Staden mellan husen (ingåri Den samtida historien).