Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han DO-anmäler Almedalen

Ramper som saknas och montrar som inte går att besöka. Gävlebon Lars-Göran Wadén är besviken på tillgängligheten i Almedalen. Nu anmäler han politikerveckan till DO.

Almedalen beskrivs som Sveriges största politiska mötesplats. Rentav en världsunik företeelse, där alla kan träffa makthavare och uttrycka sina åsikter.

Men för en del kommer fysiska hinder i vägen. Många montrar och lokaler saknar ramper, och är därför omöjliga att ta sig till för den som sitter i rullstol.

– Man väljer att lägga seminarier i lokaler som utestänger mig från att delta i debatten, bara för att jag råkar ta mig fram på gummidäck i stället för gummisulor, säger Lars-Göran Wadén.

Han är i Almedalen som representant för DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, för att lyfta just frågor om tillgänglighet.

När GD pratar med honom har han precis samtalat med kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Hade det varit en annan lokal hade jag kanske inte kunnat komma in och ha det samtalet, konstaterar han.

Nu har han anmält politikerveckan till DO, Diskrimineringsombudsmannen. Enligt en lag som kom i år kan bristande tillgänglighet, till exempel vid offentliga sammankomster, klassas som diskriminering.

– Jag vill ställa krav på arrangörerna att alla nybyggda montrar ska ha ramper. Man borde också prioritera att använda de lokaler som faktiskt är tillgängliga, säger han.

Jenny Sander, koordinator för Almedalsveckan, säger att man jobbar aktivt med tillgänglighet. I år infördes en märkning i schemat där arrangörerna kan fylla i om deras programpunkter är tillgängliga för till exempel personer i rullstol.

– Ansvaret för lokalerna ligger på arrangörerna. Vi har försökt uppmärksamma dem på hur viktigt detta är via våra nyhetsbrev, säger hon.

I januari DO-anmälde Lars-Göran Wadén kollektivtrafiken i Gävle. Något beslut har ännu inte fattats. DO:s mål är att utredningarna ska vara klara inom ett halvår, men ibland kan det ta längre tid. Bristande tillgänglighet är också en ny diskrimineringsgrund vilket kan göra anmälan mer svårbedömd, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.