Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han försöker hitta orsakerna

UMEÅVar det ryggskottets gåta han var på spåren?

Den frågan ställde sig Håkan Johansson i början av 90-talet när forskningen började visa resultat. Han studier av ledband i knän och fotleder hade precis lett till en ny upptäckt.
- Dessa delar hade tidigare betraktats som passiva, de ansågs fungera ungefär som ett gummiband. Men när jag drog i ett korsband i ena benet sa det "fjutt" och muskelspolarna i det andra benet drog igång, säger Håkan Johansson.
Detta var bara början. Den till synes blygsamma insikten ledde till nya frågor och nya rön som nu utgör grunden för den forskning som bedrivs på Belastningsskadecentrum, BSC, i Umeå.
Håkan Johansson är professor i arbetsfysiologi och chef för BSC som från och med årsskiftet tillhör Högskolan i Gävle.

Ganska enkelt
När han ska förklara vad de sysslar med fördjupar han sig gärna i resonemang om neuromuskulära metoder, signalsubstanser och receptorer.
Men i grunden kan problemet formuleras ganska enkelt.
- Vi är designade för tungt arbete eller för att springa i skogen, hoppa skutta och fara. Inte för att sortera papper i lådor eller sitta framför datorer och spänna sig, säger Håkan Johansson.
Boven i dramat är ofta små, monotona rörelser som kräver liten muskelstyrka och som upprepas gång på gång. Att köra en modern skogsmaskin är ett typexempel. Föraren som styr alla funktioner med joysticks från förarhytten ligger i riskzonen. Det gör också många som jobbar uteslutande med datorer.
Musarm, frozen shoulder eller tennisarmbåge är några av benämningarna på kroniska smärttillstånd som BSC utreder orsakerna bakom.

Inte nytt
Frekvensen av farliga jobb har ökat. Fackförbundet Metall uppskattar att arbetsskador kostar samhället 100 miljarder kronor per år, eller fyra procent av BNP, i form av rehabilitering, sjukskrivningar och inkomstbortfall. Den här typen av arbetsskador är inget nytt fenomen - ändå står vetenskapen mer eller mindre handfallen inför problemet.
- Någonting är fel. Vi har inte kunnat förebygga, inte behandla och inte rehabilitera. Orsaken är att alla pengar har satsats på tillämpad forskning, man har hoppats att korta projekt ska leda till snabba lösningar. Det är att kasta pengarna i sjön, forskningen blir chansartad eftersom den bygger på lösa antaganden. Det är som att tro att man ska kunna förebygga polio utan att känna till polioviruset. I stället måste man ta reda på de bakomliggande sjukdomsmekanismerna, och det är precis vad vi gör här, säger Håkan Johansson.

Byggt nätverk
Hans professur inrättades 1993. Sedan dess har han byggt upp nätverket bit för bit, knutit kontakter mellan forskare i Sverige och på andra håll i världen och fått dem att samarbeta.
- När det gäller rehabilitering kommer vi att visa påtagliga resultat inom några år. Att ta fram förebyggande metoder tar nog längre tid. Vi har ett gott grepp om hur dessa sjukdomar uppkommer, jag tror vi står inför att kunna förklara ett helt sjukdomskomplex. Jag skulle inte bli förvånad om elkänslighet beror på rubbningar i autonoma nervsystemet. Många av de sjukdomar vi inte kunnat förklara tidigare kan ha med detta att göra, säger Håkan Johansson.
Förutom kronisk muskelsmärta kan symtomen vara minnesförlust, brister i immunförsvaret eller synillusioner.
Utgångspunkten för en stor del av forskningen är hypotesen att muskelbelastning ökar känsligheten för stress. Och vice versa. Att arbeta monotont med datorer under tidspress ökar alltså risken för musarm. Samtidigt gör smärtan att toleransen för stress minskar. Att hamna i en ond cirkel är med andra ord väldigt lätt.


ERIK WIKSTRÖM


Foto: ANDERS KARLSSON
Ond cirkel. En av Belastningsskadecentrums hypoteser är att monotona arbetsuppgifter ökar känsligheten för stress. - Vi är designade för tungt arbete eller för att springa i skogen, hoppa skutta och fara. Inte för att sortera papper i lådor eller sitta framför datorer och spänna sig, säger Håkan Johansson, professor i arbetsfysiologi och chef för BSC.