Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har nyckeln till barns hälsa

SANDVIKENDet här är ingen nyhet.- Men det blir en nyhet om inte skolorna i kommunerna tamejfan gör något, säger en upprörd Ola Rehn, sjukgymnast i Sandviken som även jobbar med förebyggande åtgärder inom barn- och ungdomsidrott i Sandviken.

Fetma, diabetes och sämre studieresultat. Det är problem som blir allt vanligare bland barn i dag.
Vid en konferens i förra veckan presenterade Centrum för idrottsforskning en färsk studie om barns ohälsa. Det är en dyster rapport med siffror som visar att barnen är tyngre och har betydligt sämre ork och förmåga än någonsin tidigare.
Ola Rehn deltog tillsammans med skolansvariga från olika kommuner, däribland Bo Broman, en av Sandvikens två skolchefer.
- Nu har vi siffror bakom misstankarna. Nu kan vi inte längre gömma oss. Skolorna kan göra mycket. Det räcker inte med en gympalektion på 40 minuter i veckan. Det är upp till varje rektorsområde. Att säga att utvecklingen vi ser är normal är skitsnack, säger Ola Rehn.

Ta större ansvar
Han har sin arbetsplats på Jernvallen i Sandviken, men är också knuten till hälso- och sjukvårdsnämnden för västra Gästrikland. Ola Rehn är upprörd över att kommunerna inte tar större ansvar för problemet.
- Det är inte ovanligt att barn inte klarar att hoppa på ett ben eller göra en enda armhävning. Jag blir förbannad när man öser in datorer på dagis och i skolor och sen glömmer den fysiska biten. Samtidigt vet man att barn lär sig bättre om de är fysiskt aktiva, säger Ola Rehn.
Han säger att han sedan flera år tillbaka har skrikit och bråkat om att kommunen måste sätta högre prioritet på att sätta barnen i rörelse.
- Barn måste ha vissa byggklossar för att kunna utvecklas. Hopp och skutt lägger till exempel grunden för kalk- haltigheten. Åldern åtta till elva år är väldigt viktig. När man sedan kanske drabbas av benskörhet som vuxen är det för sent att göra något, säger han.
Studien visar att antalet drabbade av hjärt- och kärlsjukdomar skjuter i höjden. Många barn har problem med kroppen, smärtor. Syreupptagningsförmågan, konditionen, är sämre. En bov är dagens teknikinriktade livsstil tror Ola Rehn.
- Vi skjutsar barnen till skolan, och skolorna är ofta väldigt dåliga på att aktivera barnen, sen skjutsar vi hem dem där de parkerar sig vid en dator eller ett tv-spel. Det är inte konstigt att antalet problemöverviktiga barn ökar.

Naturlig del av dagen
Han poängterar att det inte så mycket handlar om organiserad idrott och att gympalektionerna bara är en liten del i problematiken.
- Det handlar mer om att kanske cykla till skolan, vara ute på rasterna, ta en promenad på lunchen. Många skolor är duktiga på att få eleverna att röra på sig. Det måste på något vis bli en naturlig del av skoldagen.
Men han säger att det inte bara går att lämpa över hela ansvaret på skolan. Föräldrar måste också vakna.
- Var ute mer med barnen. Lek eller sparka lite boll med dem. Vi har till stor del organiserat ihjäl barns spontana idrottande, utelekar och fantasi. Det finns ingen korp- eller lekidrott för barn. I stället slås väldigt många barn som söker sig till idrott ut i ett tidigt stadium. Vi är helt fel ute.
Gefle Dagblad har sökt skolchefen Bo Broman för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se