Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har tröttnat på snattarna

I lördags försökte tjuvar stjäla kött för över 1 000 kronor på Ica Spegeln.
Lars Thorsell i kassan tror att de agerade på beställning från någon restaurang.
– Finns inte på kartan att de här personerna skulle ha en stor grillfest på gång, säger han.

Den 6 juni steg två män och en kvinna in på Ica Spegeln vid järnvägsstationen. Kvinnan gick för att panta burkar medan männen styrde stegen mot köttdisken.

Expedit Lars Thorsell kände igen kvinnan som snattare. Än mer misstänksam blev han när han såg hur påverkade männen var.

Han började därför hålla stadig koll på monitorn som visar vad övervakningskameran filmar.

Plötsligt fick han se den ena av männen stoppa allt kött som fanns i den andra mannens ryggsäck.

– Kycklingfilé, rostbiff, fläskfilé, strimlad biff, rubbet av köttet lassade de i ryggsäcken plus två stora påsar med potatisgratäng. Över 1 000 kronor låg det totala värdet på.

Han misstänker att det rörde sig om en avledande manöver när kvinnan pantade burkar.

– Hon är känd här sen tidigare och vet att vi håller koll på henne. Kan mycket väl vara så att hon pantade burkarna för att dra ögonen till sig så att grabbarna kunde sno köttet i fred.

Lars Thorsell lämnade kassan och tog kontakt med tjuvarna. Men i stället för att ta fast dem och ringa polisen erbjöd han dem fri lejd om de lämnade tillbaka varorna.

De gjorde så och gick därifrån efter att ha lovat att hålla sig borta framöver.

– Jag hade inte lust att vänta på polisen en gång till. När jag tog fast en snattare i fjol fick jag sitta med honom i personalrummet i över fyra timmar. Polisen var upptagen med ett bomhot i Sätra. Till slut var jag tvungen att låta honom gå, säger Lars Thorsell.

Lars Thorsell är övertygad om att snatterierna sker på beställning från någon restaurang i närområdet.

– Det finns inte på kartan att de här personerna skulle ha en stor grillfest på gång. Förra året berättade snattaren som jag tog fast att han tänkte sälja köttet till en restaurang. Men vilken ville han inte berätta.

Enligt Lars Thorsell händer det ibland att enstaka varor försvinner från butiken.

Mer sällsynt är att samtliga exemplar av en produkt helt plötsligt är borta. Men så inträffade med pinjenötterna för ett tag sedan.

– Pinjenötter används i matlagning. Tjuvarna sålde nötterna till någon restaurang, det är jag helt säker på. När mycket försvinner är det alltid fråga om missbrukare som stjäl för att sälja.

Lars Thorsell är kritisk till polisens sätt att hantera snatterier och till att det tar så lång tid att komma till undsättning.

– I maj blev jag hotad till livet när jag tog fast en som snattade öl. Då ringde jag polisen. Först klockan tolv dagen efter dök de upp här.