Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hjälper Sandvikenborna att hitta sina Pokémonfavoriter genom "otillåten" kartsajt

Jägarna vill fånga alla – men det är nästintill omöjligt. Nu hjälper Mattias Eriksson Sandvikens Pokémon Go-spelare att hitta sina favoritmonster genom en kartsajt.

Annons

Pokémonhysterin håller i sig och Sandviken är inget undantag. En av dem som har valt att ta spelet lite längre är driftteknikern och programmeraren Mattias Eriksson som har byggt den allt mer populära kartsajten Pokeviken – en hemsida där ortens alla monster visas i realtid.

– Det fanns en del sidor förut men de tog bara in en liten del, så då ville jag ta in allt i Sandviken och samla statistik. Det är en hel del som åker runt på kvällar och nätter för att leta, säger Mattias Eriksson.

Sajten, som han inte tjänar några pengar på, kom upp för snart en månad sedan. Första versionen tog en kväll att bygga med hjälp av ett öppet projekt – en, för den okunnige, avancerad teknik med botar som cirkulerar runt i Sandviken för uppnå precision på en decimeter.

– Man använder API:et inofficiellt, det är kanske lagligt men inte tillåtet enligt reglerna då utvecklarna nog inte gillar det. Jag håller i gång sajten tills utvecklarna ber mig att sluta eller väldigt tydligt markerar att de inte vill ha den.

När GD träffar några yngre Pokémonjägare i centrum känner de mycket väl till sajten:

– Det är den vi är inne på för att leta, den visar allt som finns här, säger en av killarna innan gruppen snabbt cyklar vidare till nästa Pokéstop.

I och med att Mattias Eriksson för statistik över alla pokémons som dyker upp i Sandviken har han full koll på vad som är skåpmat och vilket monster som kan bli en värdefull trofé.

– I centrum är Drowzee vanligast, annars är det Pidgey och Rattata som utgör 20 procent av alla som finns. Det har dykt upp en Dragonite, men den missade jag, säger Mattias Eriksson som håller Pikachu som en personlig favorit – klassikern som han vid intervjutillfället hade fångat åtta stycken utav.