Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hyllas som en hjälte

Dagens hjälte heter Mats Svedberg om räddningstjänsten får bestämma. Mats räddade i går morse en man ur en brinnande lägenhet i Storvik. – Nej, usch, hostar han efter sin insats. Något sånt där vill jag inte vara med om igen.

Annons

Mats Svedberg är arbetsledare på Engströms måleri. På onsdagsmorgonen var han på Thore Petrégatan för att titta till ett jobb.

– Plötsligt kom en person springande och ropade att det brann i en lägenhet i närheten.

Mats och hans två kollegor rusade fram till lägenheten i ett flerfamiljshus.

Balkongdörren stod på glänt. Det vällde ut rök ur springan. Mats ropade några gånger. Till sist kunde han höra ett mumlande svar inifrån lägenheten.

– Jag hävde mig upp så jag kunde se mera. Det var väldigt rökigt men så såg jag ett par svarta strumpfötter alldeles innanför dörren. Hade det inte varit svarta strumpor så vet jag inte om jag sett att det var någon där.

Kollegorna Lotta Nyman och Erland Hallin slog larm. Mats Svedberg insåg att det inte går att vänta. Han tog sig upp på balkongen och in i lägenheten.

– Det var en hemsk rökutveckling. Först tänkte jag att det var en väldigt liten lägenhet. Ett pentry bara.

Mats Svedberg tänkte att i ett litet pentry så det borde finnas vatten nära.

Han höll andan och följde väggen in i rummet.

Då insåg jag att det var en större lägenhet och att röken gjorde att det såg så litet ut. Sikten var en meter kanske. Jag kom fram till badrummet. Fick tag i en skurhink och kunde leta mig tillbaka och slå vatten över en del av brandhärden.

Han minns inte om han lyckades hålla andan hela tiden.

– Det var otäckt. Man visste inte hur giftig röken var och när jag försökte få kontakt med mannen på golvet så låg han bara och himlade med ögonen.

Vid det här laget hade han via kollegorna kontakt med SOS alarm per telefon.

– Jag försökte hålla kontakt med mannen hela tiden. Ibland mumlade han ”hjälp” men annars verkade han ganska borta.

Förutom att hålla kontakt med mannen försökte Mats nu få ut det som fortfarande pyrde, mest plast och tyg, och släcka det som brann.

När räddningstjänsten kom behövde de inte göra särskilt mycket. Det hade Mats redan gjort.

– Det kan inte ha varit roligt att ligga där på golvet. Jag skulle tro att han försökt fösa ut det som brann och pyrde på balkongen men röken gjorde kanske att han inte orkade ända fram utan blev liggande på golvet nästan framme vid dörren.

Att kallas hjälte gör Mats Svedberg lite generad.

– Vad skulle man göra då? Man kan ju inte bara stå och titta på heller.

Lägenhetsinnehavaren, en man i medelåldern fördes till sjukhus. Förutom lägenheten rökskadades trappuppgången i huset.