Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kan känna sig trygg i Falun

När den forne Solidosledaren blev skjuten sökte han sig till Falun.

Här finns hans klubbkompisar som varit med på resan från Bandidos till Outlaws.

– Falun och Hofors har historiskt haft täta kontakter, säger Mats Jonsson vid Dalapolisen.

Annons

33-åringen från Hofors, som GD i somras kunde avslöja hade bytt kriminell mc-klubb från Bandidos till Outlaws, sökte sig till Falu lasarett när han i måndags sköts i benet.

Restiden till Gävle sjukhus och Falu lasarett är likvärdiga från Hofors.

Men att 33-åringen bad om att bli skjutsad dit kan ha andra orsaker.

Här har han en trygghet i stadens Outlawsavdelning. 33-åringen har haft en nära förbindelse med dem sedan de hörde till Bandidos.

Och när de i somras bytte namn på sina västar gjorde 33-åringen detsamma.

– Bandidos i Falun hade kontakter med Gävle, Sandviken och Hofors. Men de fick aldrig riktigt till det, så de bytte färger och gick över till Outlaws, säger Mats Jonsson vid kriminalunderrättelsetjänsten, Kuten, i Dalarna.

I måndags dömdes den 36-årige Sandviksbo som pekats ut som Sverigepresident för Outlaws till tio månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Mats Jonsson tror varken det gör till eller från för organisationens överlevnad.

– Det verkar vara otroligt rörigt i de här miljöerna och man kan undra hur toppstyrt det är. Det känns som man släppt ner till avdelningarna själva att ta hand om konflikter som uppstår.

Dalarna har varit en smältdegel för kriminella mc-gäng. Men nyligen försvann en av klubbarna – Hells Angels supporterklubb Red Devils.

– De fanns i Falun men fick plocka ner skylten i ordets rätta bemärkelse, säger Mats Jonsson.

De mc-gäng som nu finns kvar är Bandidos i Ludvika och Outlaws i Falun.

Men Mats Jonsson vänder sig mot benämningen ”mc-gäng”.

– Motorcykeln är inte det viktiga. Utan de brott som man delar upp i territorium och marknadsandelar. Många äger inte ens en motorcykel. Jag beskriver dem som kriminella gäng.