Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han litar på tjänstemännen

GÄVLE
Trots bristen på familjehem i Gävle tackar socialtjänsten nej till de flesta av de familjer som erbjuder sig att ställa upp, utan utredning.

Annons
Men Ingemar Waern, s, ordförande i socialnämnden i Gävle, tycker inte att det är något problem att många intresserade familjer sorteras bort direkt.
- Jag litar på de bedömningar som våra tjänstemän gör, säger han.
- Det är bättre att bara sju av 40 familjer blir utredda, än att vi får något familjehem som sedan inte fungerar, säger han.
Gefle Dagblad har i ett par artiklar berättat om familjer som erbjudit sig att bli familjehem, men har avvisats av familjehemssekreterarna utan att någon riktig utredning har gjorts, och utan att familjerna fått någon motivering. Efter artiklarna har flera andra familjer hört av sig till insändarsidan och berättat om samma sak.
Ingemar Waern har varit ordförande i socialnämnden i Gävle i sex år, och var dessförinnan vice ordförande. Han har alltså lång erfarenhet av att besluta i familjehemsärenden.
Men vilka familjer som utreds för att bli familjehem, och vilka som sorteras bort, har han aldrig funderat över. Det är inte hans sak, tycker han.
- Politiker blir inblandade först när en familj har blivit godkänd och det är dags för en placering, säger han.

Att klaga hjälper inte
Inte heller har han något råd till de familjer som är missnöjda med familjehemssekreterarnas bedömning. Det går inte att överklaga.
- Nej, det gör det inte. Och även om man kunde överklaga skulle inte det hjälpa eftersom vi ändå inte skulle placera ett barn hos den familjen. Vi måste ju lita på våra tjänstemäns bedömning, säger Ingemar Waern.
Men alla kan väl göra fel ibland, även tjänstemän?
- Ja, alla kan göra fel. Men här handlar det om bedömningar, och de är rätt från deras synpunkt, eftersom det är deras bedömning. Det som vore fel, det vore om de godkände en familj där det finns problem. Inte att säga nej till en familj för mycket.

Kränkta familjer
Flera av de familjer som har avvisats och som GD talat med är kränkta inte bara över att de bedömts som olämpliga som fosterföräldrar utan också över att de inte fått veta vad som är motiveringen. Borde man inte informera om motiveringen?
- Den frågan har jag aldrig ställts inför. Jag har ingen synpunkt på det, säger Ingemar Waern.
Sedan några år försöker socialnämnden i Gävle att lägga om sitt arbete så att färre barn och ungdomar ska behöva placeras i familjehem och hvb-hem.
I stället försöker man stötta de biologiska föräldrarna så att barnen ska kunna bo kvar hemma. Men det betyder inte att behovet av familjehem har minskat så mycket att det kan vara en förklaring till att många intresserade personer avvisas.
Tvärtom är behovet av nya familjehem fortfarande stort och det man vill ha är "vanliga" familjer av olika slag, säger Ingemar Waern.
- Det måste vara olika sorters familjer, annars skulle det inte gå. Behoven hos barnen är så olika. Vi kan ha lediga familjehem, men de passar inte det barn vi ska placera. Men bedömningen av vilka familjer som är lämpliga överlåter jag till tjänstemännen, säger Ingemar Waern.
- Man kan bedra sig på vanliga familjer. Vad är en vanlig familj, egentligen?

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se