Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Han nämnde Anna Lindh"

GÄVLE En 37-årig man frigavs efter flera års tvångsvård på psyket. Två månader senare hotade han tre personer till livet.
- Det som hände Anna Lindh var ingenting jämfört med vad som skulle hända oss, berättade en kvinnlig vårdare.

Rättegången hölls i går. Det senaste halvåret många våldsdåd av mentalsjuka människor kastade en skugga över förhandlingarna. Under pauserna sa flera att händelserna fanns i tankarna.
Åklagare Krister Frykman hade åtalat 37-åringen för olaga hot mot chefen för rättspsykiatriska avdelningen i Gävle, Jörgen Tranevik, en kvinnlig vårdare och en man som skulle sköta 37-åringens ekonomi.
37-åringen dömdes 1999 för våldtäkt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det betyder att tvångsvården inte är tidsbegränsad och att bara länsrätten kan besluta om frigivning.
Det första året efter domen var 37-åringen inlåst på mentalsjukhuset Säter i Dalarna. Senare flyttades han till avdelning 26 i Gävle, som inte är fullt lika sluten och många gånger mindre.

Den 29 september i år hade samtliga personer som var ansvariga för 37-åringens vård bestämt sig. Såväl överläkaren som den sakkunnige läkaren och vårdteamet på avdelning 26 ansåg att 37-åringen kunde friges.
Situationen förvärrades dock snart genom att 37-åringen slarvade eller upphörde med sin medicinering. Att döma av vittnesmålen fattade han tycke för sin kontaktperson, den kvinnliga vårdaren - hon vittnade om att mannen vid ett tillfälle förföljde henne hem.
Den 24 november återvände 37-åringen till avdelningen. Främst ville han att den som skötte hans ekonomi skulle föra över 6 900 kronor till hans konto. Var det inte gjort till klockan tolv nästa dag skulle han "ta" den kvinnliga vårdaren, avdelningschefen och förvaltaren. 37-åringen visste var de bodde men han kunde också "ta" dem i skogen eller på stan, det spelade ingen roll.

Dessutom ska 37-åringen ha nämnt Anna Lindh. Den kvinnliga vårdaren blev uppringd av en arbetskamrat. Sedan vågade hon inte sova hemma.
- Gör man jämförelsen med Anna Lindh handlar det om att döda människor. Det var hot om att skada oss i våra hem, vittnade Jörgen Tranevik, avdelningschef.
Det var inte första gången 37-åringen var högljudd eller aggressiv mot vårdpersonalen. Ändå hade vårdarna inte tidigare gjort polisanmälan. Nu såg hotet annorlunda ut.
- Han var frigiven. Och visste var vi bodde, svarade den kvinnliga vårdaren på försvarsadvokaten Jan-Ove Ljunggrens fråga.
Ingen hade ett bra svar på frågan varför 37-åringen betraktades som tillräckligt frisk för utskrivning bara två månader innan han ska ha begått ett nytt brott. Inför länsrätten ansåg två läkare att 37-åringen kunde skrivas ut.

Jörgen Tranevik påpekar att mycket kan gå fel eftersom de utskrivna bara har rester av ett nätverk på utsidan. I bästa fall finns en mamma eller nära släkting som kan stötta. Han anser att den psykiatriska vården får oförtjänt kritik - det som hände nyligen när en man hotade frun till en anställd på Gavlegårdarna timmarna efter det att han (enligt egen uppgift) nekats hjälp på psyket, berättar inte hela sanningen.
- Får man vara litet cynisk kan man säga att det inte är lätt att skapa rehabiliteringsmöjligheter och bredda individens nätverk.
- Visst är det en orättvis bild. Vården bestämmer inte själv över frigivning. I Gävle har vi bra uppföljning efteråt, säger Jörgen Tranevik.

Efter en kort betänketid beslutade tingsrätten att 37-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.
För två månader sedan ansåg läkarna att han var frisk.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se