Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han sågar nya strandpromenaden

Den nya strandpromenaden som planeras vid Strömvallen är en katastrof för ädelfisken i ån. Det anser Tony Berggren, fiskevärd för Gävle kommun. Han har startat en namninsamling mot förslaget.

GD berättade i förra veckan om kommunens planförslag för den nya, uppemot 23 meter höga läktaren på Strömvallen.

I förslaget ingår även en strandpromenad i trä längs med Gavleån, på den norra sidan om idrottsplatsen.

Kommunen skriver i planförslaget att strandpromenaden blir mycket betydelsefull eftersom den ytterligare kommer att stärka området som ett väl utarbetat besöksmål. Tanken är även att bygga en ny bro över till Stadsträdgården så att det blir ännu enklare att ta sig till Strömvallen.

– Det går att göra en strandpromenad, men det är viktigt att det görs rätt, säger Tony Berggren.

Han är sportfiskare och jobbar även som fiskevärd på uppdrag av Gävle kommun.

– Vi som fiskar här har sett hur öringen och laxen har börjat komma tillbaka till ån, och att mycket av fisken är vild, utifrån havet, säger Tony Berggren.

När strandpromenaden byggs så krävs det sannolikt ganska stora ingrepp i naturen. Träd måste tas bort och marken pålas. I en miljökonsekvensbeskrivning skriver kommunen att risken är att känslan av att vara omsluten av en park går förlorad.

– Det vore en katastrof för fisken om man kapar ner alla träd. Precis på den här platsen vilar lax och öring på väg mot nästa stopp, vid Strömdalens kraftverk. Här får de skugga av träden, säger han.

Konsekvensen om alla träd tas bort menar han blir att fiskarna inte kommer att stanna lika länge i ån, utan simma tillbaka ut till havs igen.

– Om vi vill värna ett levande sportfiske är det viktigt att så många träd som möjligt får vara kvar. Vi sportfiskare låter mycket av den här fisken vara för att beståndet ska växa, säger han.

Tony Berggren motsätter sig inte planerna på en ny läktare. Men han har startat en namninsamling för att få gehör för att naturen i området bör bevaras. Hittills har närmare 70 personer skrivit på.

– Jag kommer att skicka in underskrifterna till kommunen sedan, säger han.