Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han slåss med humor och penna

GÄVLE
Han vill ta bort ordet handikappad ur ordförrådet, gjuta mod i andra funktionshindrade och upplysa om att alla faktiskt har ett lika värdefullt liv.

Annons
Pennan och humorn är verktygen.
Livet rullar vidare för Lars-Göran Wadén från Gävle som just givit ut en novellsamling om livet ur ett rullstolsperspektiv.
I stort sett hela sitt liv har 31-årige Lars-Göran rullat sig fram. Men handikappad är han bara ibland, anser han.

Inte handikappad
- Kunde jag ta mig fram överallt skulle jag inte vara det. Om en helt frisk människa sätter sig i ett Viggenplan utan utbildning är han också handikappad. Däremot har jag ett funktionshinder.
I boken, som heter just "Livet rullar vidare", får vi följa en rullstolsbunden gymnasiekille som irriterar sig på den diskriminering som finns mot funktionshindrade i samhället. Han strävar hela tiden efter att alla ska behandlas lika i alla situationer. Det får honom att gå ett steg längre och göra allt det som andra tänker att de borde göra.
- Han går ut i krig mot orättvisorna och gör det med humor, säger Lars-Göran.
Lever gör han precis som vilken tonåring som helst även om också han tvekar ibland.

Vill visa att det går
- Jag vill visa att det går att ha flickvän, heltidsjobb, hus och bil även om man är funktionshindrad.
Det är Lars-Göran själv ett exempel på.
Boken skrev han under ett år på skrivarlinjen på Västerbergs folkhögskola. Sedan har det tagit sin tid att finslipa texten och få den tryckt. Materialet skickade han till en mängd bokförlag, men den här typen av böcker välter inga kiosker så han fick vänliga men nekande svar. Då använde han sig av print on demand, ett sätt att trycka böcker utan att vare sig tjäna eller förlora några pengar.

Skön känsla
- Jag är inte heller ute efter att bli rik, det är bara en skön känsla att få ge ut en bok som man själv har skrivit.
Men ett hundratal exemplar är redan sålda i Gävle och Sandviken och till hösten ska den finnas att låna på Sandvikens folkbibliotek.
- Hittills är det främst de som arbetar med funktionshinder som köpt den. Men jag hoppas att andra vill läsa den också, både de som själva sitter i rullstol och de som vill veta hur det är.
Färdas man i rullstol uppstår många vardagsproblem som vi gående oftast inte reflekterar över. Det är till exempel väldigt vanligt att butiker har ett litet trappsteg vid entrén, berättar Lars-Göran.
- Det trappsteget är precis för högt för att man ska kunna ta sig in med rullstolen.

Skakigt på torget
Trånga bussar och tåg kan också vara ett bekymmer liksom stenlagda gator och torg. Det är ett skakigt projekt att ta sig över Stortorget i Gävle, för att inte tala om gatorna i Gamla Gefle.
Men det blir hela tiden bättre, tycker han, även människors bemötande.
- Små barn har den bästa attityden. De är nyfikna och kommer bara rakt fram och frågar varför man har ont i benen. De vill bara veta, sedan är allt som vanligt.

Göra som homosexuella
Även om det mesta går åt rätt håll måste människor med funktionshinder bli synligare, anser han och tar de homosexuella som exempel.
- I dag känner alla någon som är homosexuell eller har någon idol som är det. Deras trick är att vara med i alla världens dokusåpor, säger han lite skämtsamt.
Det kanske vore bra att ha med någon som sitter i rullstol i Big brother.
- Men det får inte bli någon cirkus. Inte som dvärgarna vid hoven förr i tiden, säger han och skrattar.
För en vecka sedan fyllde kronprinsessan Victoria år. I samband med det uppmärksammades hennes fond som finns till stöd för funktionshindrade.

"Stackars lilla Victoria"
- Det är väl bra att den finns, men det handlar om att man ska tycka synd om någon - inte att verkligen förändra Sverige.
Det finns de funktionshindrade som irriterat sig på fonden och bildat en egen med namnet "Stackars lilla Victoria".
- De har några tusen på något konto. Det är humor precis på min nivå.


JOHAN PIHLBLAD
026 15 96 37
johan.pihlblad_gd.se