Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tar bort flugor och dålig lukt

Mattias Bergström är ensam om yrket i Gästrikland.

Han åker runt med tvättbil och rengör kompostkärl.

– Folk blir glada över att slippa flugor och dålig lukt, säger han.

”Jag tvättar dina sopkärl”.

Så står på den tvättbil som Mattias Bergström åker omkring med för Gästrike Återvinnare. Bilen är den enda i sitt slag i hela Gästrikland. Mattias kör runt i den och tvättar soptunnor och kompostkärl rena från smuts som blivit kvar efter tömningen.

De flesta jobben görs åt olika bostadsrättsföreningar.

– Det tär för mycket på miljön att åka till enstaka privatpersoner. Däremot kan flera personer på en gata eller i ett visst område gå ihop och få sina sopkärl tvättade samtidigt, säger han.

Tjänsten började Gästrike Återvinnare erbjuda i maj i år. Då anställdes också Mattias Bergström. Tidigare hade han främst varit verksam som mekaniker. Det nya jobbet är han ensam i hela landskapet om att ha.

– Jag trivs jättebra. När jag kommer till ett område blir jag alltid väl bemött av hyresgäster och fastighetsägare som är glada över att slippa flugor och dålig lukt, säger han.

Han försöker pricka in så att han är på plats precis när soporna blivit tömda.

Rengöringen börjar med att skrapa loss eventuella rester i kärlet. Sedan hissar han upp kärlet och tömmer resterna i en vagga mellan bilhytten och tvättanordningen.

Därefter sprutar han såpa på utsidan och använder en borste till att gnugga bort den värsta smutsen.

När det är klart åker plastkärlen upp i bilens ände där det finns mekaniska högtryckssprutor som roterar och med 70-gradigt vatten tvättar dem rena inuti.

Kort eller lång tids tvätt ställs in beroende på hur smutsiga kärlen är.

Nu sprutar och ångar det rejält om vattnet i den friska morgonluften.

Spillvattnet blir kvar i bilen.

När kärlen hissats ner igen är de som nya inuti.

– Vi använder inte avfettning för miljöns skull. Största skillnaden efteråt är att den dåliga lukten försvunnit, säger han.