Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tror inte på EMU

SANDVIKNEFörre Sandvikchefen Per-Olof Eriksson ger sig in EMU-debatten - på nejsägarnas sida. Men argumenten är knappast de som de traditionella EMU-kritikerna brukar använda sig av.

- Jag skulle gärna se ett valutasamarbete i Europa, men inte än. Politikerna är inte redo för det här, säger P-O Eriksson.
Efter vd-tiden på Sandvik blev han en av näringslivets flitigaste styrelseproffs. Förutom i Sandvik sitter han i styrelsen för Volvo, Handelsbanken, SSAB, Skanska, Custos Assa Abloy och SAPA.

"För stora risker"
Han är en i en växande skara näringslivsföreträdare som propagerar för att Sverige borde hålla sig utanför valutasamarbetet. Riskerna är för stora, anser han, och enligt P-O Eriksson finns det redan tydliga tecken på att valutaunionen inte fungerar. Politikerna klarar inte att fatta de svåra och impopulära beslut som krävs för att statens finanser ska klara sig utan stora underskott, en nödvändighet för att hålla ihop valutasamarbetet.
- Redan i dag spricker Portugal och Spanien. Jag är rädd för att experimentet har misslyckats, säger P-O Eriksson.
Den politiska striden i Sverige står just nu om den lämpligaste tidpunkten för en folkomröstning om EMU, men P-O Eriksson ser gärna att den dröjer eller skjuts upp på obestämd tid. Det allra bästa för Sverige är att låta bli att ta ställning, vänta några år och se hur valutasamarbetet utvecklas, en inställning som inte är så vanlig bland näringslivets företrädare.
- Det är säkert en majoritet inom näringslivet som har tagit ställning för ett EMU- medlemskap, men en del har nog gjort det av ren slentrian, tror P-O Eriksson.

Kollaps i Argentina
Att vänta och låta kronan flyta har andra fördelar. En flytande kronkurs ger direkt de nödvändiga signalerna om ekonomin skulle vara på väg åt fel håll. Den hjälpen behöver politikerna, hävdar P-O Eriksson.
Vad en fast valuta kan ställa till med har exemplet Argentina visat med all önskvärd tydlighet.
Där har ekonomin i praktiken kollapsat sedan regeringen kopplade den argentinska peson till dollarn.
I Europa kan de ekonomiska påfrestningarna leda till en kollaps för valutasamarbetet. Och enligt P-O Eriksson kan den kollapsen komma ganska snabbt, redan innan Sverige har genomfört den planerade folkomröstningen.
- Det är möjligt att vi inte behöver ta ställning.
Han betonar att han i grunden är positiv till EU-samarbetet, om än kritisk till en del inslag i det. Problemet är att en havererad valutaunion kan innebära dödsstöten även för det övriga samarbetet i Europa.
- Det finns en stor risk för det, säger P-O Eriksson.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se