Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han väckte grannarna

SANDVIKENEmad Hrustic var den som larmade räddningstjänsten under brandnatten. Han sprang sedan genom hela huset för att väcka alla grannar.

Annons
- Jag hörde hur det small till ordentligt och gick ut på balkongen för att se vad det var. Jag tittade uppåt och såg att hela övervåningen brann. Det var hemskt otäckt, berättar han.
Familjen Hrustic bor på sjätte våningen i huset. På sjunde våningen bor ingen hyresgäst. Emad och hustru Sanita väckte sina två döttrar för att sedan rusa nedför trapporna och banka på alla dörrar.
- Vi skrek "Det brinner, det brinner" så högt vi kunde, säger Sanita Hrustic.

Tacksam granne
Sune Hillström som bor på andra våningen fick ett chockartat uppvaknande.
- Jag vaknade av att någon skrek ute i trappuppgången och att man slog och bankade på alla dörrar. Först trodde jag att det var några ungdomar som for omkring och gjorde bus. Sen, när jag såg brandmän komma upp utanför fönstret med slang och stege, då förstod jag. Jag kastade på mig kläderna och rusade bara ut.
Han är tacksam för familjens Hrustics insats.
- Vem vet hur det kunde ha slutat annars, säger Sune Hillström.
För Emad Hrustics döttrar, fyra och sex år gamla, var branden en omtumlande upplevelse.
- De blev väldigt, väldigt rädda. De låg och sov, det var ju mitt i natten, säger han.
Tio minuter senare, tror Emad Hrustic, var räddningstjänsten på plats.
- De var snabba, men det kändes som en väldigt lång tid innan de var här.
Ett massivt pådrag inleddes med polis och fyra olika räddningstjänststyrkor. Alla i huset evakuerades och fördes i buss till stadshotellet Princess där de nu bor.

Svart av sot
Dagen efter är det lugnt och nästintill folktomt utanför det brandhärjade huset på Tallbacksvägen. Men lukten av brandrök hänger fortfarande kvar i luften. En vägg är svart av sot. Den översta våningen är så gott som totalförstörd. I huset har familjen Hrustic bott i sex år. När de kan flytta hem igen vet ingen i dag.
- Vi får se vad som händer. Men det går, det är okej. Det hade kunnat vara mycket värre. Ingen är ju skadad, säger Emad Hrustic.
SOFIA ÖHLANDER