Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han valdes in i Gävle moskés styrelse – delade IS-propaganda på instagram: "Vi muslimer älskar denna flagga"

GD GRANSKAR:
På sin instagram har Gävle moskés styrelsemedlem Ali Al-Ganas laddat upp bilder på terroristorganisationen Islamiska Statens flagga.

Om man sprider den så betyder det att man sympatiserar med IS, säger Mahmoud Khalfi, Islamiska förbundets talesperson vid religiösa frågor.

"Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga."

Så skriver Ali Al-Ganas om terrororganisationen Islamiska Statens flagga.

Att det skulle gälla muslimer i allmänhet håller inte Mahmoud Khalfi med om.

DEBATT: Al Ganas: "Jag har ingen plikt att ta avstånd"

Flaggan har blivit en symbol för IS, till terrorism, till död, till våld, till hat. Det passar inte att man sprider det! säger Mahmoud Khalfi på Islamiska förbundet.

Läs även: Gävle moskés styrelseordförande: "Säpo har varit här och haft en dialog"

Publiceringarna ska ha skett under sommar och höst 2014, i samband med att terroristgruppen Islamiska Staten skördade stora framgångar i Irak och Syrien.

Läs även: Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

Ali Al-Ganas har varit omskriven tidigare i Gefle Dagblad. För ett år sedan hyllade han stupade IS-terrorister och blev ifrågasatt för facebookinlägg om Charlie Hebdo-attacken. Då var han kontaktperson för moskén, hade en aktiv roll inom ungdomsgruppen samt höll i predikningar. Gävle moské gick då ut med att Ali Al-Ganas fråntogs sin roll inom moskén och skulle inte heller i framtiden ha någon roll inom verksamheten.

Ett halvår senare valdes han in i Gävle moskés styrelse.

– Jag kan inte kommentera vad dåvarande styrelsen gjorde. Jag var inte en del av den, säger moskéns nuvarande talesperson Rague Ali Youssouf, som även han då valdes in i styrelsen.

Han ser inget problem i att Ali Al-Ganas publicerat Islamiska Statens flagga.

– Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga, säger Rague Ali Youssouf.

Läs även: Terroristfinansiär kopplas till grundandet av Gävle moské

Gefle Dagblad skickade bilderna och Rague Ali Youssoufs uttalanden till Uppsala Universitets professor i islamisk teologi och filosofi, Mohammad Fazlhashemi. I ett mejl reagerar han starkt.

– Ingen människa oavsett om denne är muslim eller icke-muslim och tar avstånd från terrorsektens barbari skulle vilja förknippas med denna flagga eller för den delen gå runt i stan med den. Att bära en flagga som förknippas med en specifik terrorsekt betyder att man ställer sig bakom dess illdåd, skriver han.

Rague Ali Youssouf hävdar att flaggan som Ali Al-Ganas publicerat är islams flagga och inte terroristorganisationen Islamiska Statens.

– Den har funnits jättelänge, långt innan de här terrororganisationerna skapats, säger Rague Ali Youssouf.

Hans påstående stämmer inte. På samma sätt försvarade den terroriståtalade tidigare Gävlebon de IS-symboler han hade i sin lägenhet. Han hävdade att flaggan är gammal och inte har med terroristorganisationen Islamiska Staten att göra. Men Säpos förhörsledare bemötte då påståendet.

– Flaggan med profeten Mohammeds sigill och den skriften som är på arabiska ovanför, den sammansättningen började användas av Islamiska Staten i Irak 2007.

– Ja... 2007 säger du... det har jag inte tänkt något speciellt särskilt på, svarade den åtalade tidigare Gävlebon.

LÄS ÄVEN: Abo Raad pekas ut som militanta islamismens ledare i Sverige

Gefle Dagblad har pratat med flera experter som alla ger samma bild. Terroristorganisationens flagga har inte funnits tidigare. Professorn i islamisk teologi Mohammad Fazlhashemi skriver:

Islams färg är grön. Under vissa historiska perioder har dock svart färg använts av vissa dynastier. Påståendet att det här skulle vara islams flagga får stå för den här talespersonen, skriver han.

På IS-flaggan står den muslimska trosbekännelsen. Den lyder "Det finns ingen gud utom Guden. Muhammed är Guds (Allahs) sändebud”. Dock finns en avgörande skillnad på IS-flaggan eftersom de har kastat om sista meningen. Istället för som i originalet "Muhammed är Guds sändebud", har terrororganisationen skrivit "Gud sändebud Muhammed".

Det är deras påhitt, skriver Mohammad Fazlhashemi.

Under trosbekännelsen på IS-flaggan finns profeten Mohammeds sigill. Både trosbekännelsen och sigillet är mycket gamla. Men kompositionen, färgerna och omformuleringen gör det tydligt att samma flagga tidigare inte använts.

Men Gävle moskés kontaktperson Rague Ali Youssouf anser att det är ett missförstånd.

På sin facebooksida anklagar han Aftonbladet, 2 februari, för att sprida islamofobi när de påstår att IS-flaggan tillhör terroristorganisationen Islamiska Staten.

– Jag är helt emot IS och deras värderingar. Men man måste tänka på att folk har en dålig missuppfattning om vad flaggan är och vad den står för. Jag pratar om den svarta flaggan där det står La ilaha il Allah(trosbekännelsen), säger han.

Den som IS använder sig av alltså?

– Jag vet inte vilken typ av flagga som IS använder sig av, säger Rague Ali Youssouf.

Vet du inte hur IS flagga ser ut?

– IS har ju massor av flaggor och så vidare. Bara för att IS har den flaggan betyder inte det att alla 1,6 miljarder muslimer är mördare. Det är mitt ansvar precis som det är alla muslimers ansvar att poängtera att den här flaggan inte representerar IS utan den representerar alla muslimer, säger Rague Ali Youssouf.

Läs även: Han lämnade Gävle för att dö martyrdöden i Syrien

Abd al Haqq Kielan är ordförande för Svenska islamiska samfundet.

– Det här är inte muslimernas flagga utan den representerar en våldsbejakande extremistgrupp som huvudsakligen mördar muslimer, säger han.

Professorn Mohammad Fazlhashemi menar att det är helt självklart att flaggan är kopplad till terroristorganisationen Islamiska Staten.

– Att påstå något annat är bara nonsens och rena undanglidningar, skriver han.

Ali Al-Ganas har också skrivit bildtexter till sina instagram-publiceringar. Till en av bilderna skrevs texten:

"Denna flagga ger oss känslan utav att vi är en nation. Som håller samman och älskar varandra för Allahs skull."

Texten kan anspelas till terrororganisationen Islamiska Statens önskan att bilda just en islamisk stat, ett kalifat. I en annan bildtext skriver Ali Al-Ganas:

"För att veta hur skadad Aqidahn är hos en del muslimer idag.

Så behöver du bara se på deras relation till Al Wala och Al Baraá området.

Förr så var det självklart Kufr att alliera sig med Kufar mot muslimer.

Och den som påstod något annat, krävdes på…"

När Ali Al-Ganas skriver att "aqidahn" är skadad menar han att vissa muslimers grundtro är skadad. "Wala" betyder ledarskap och "baraá" att ta avstånd från ickemuslimer. "Kufer" och "kufr" är nedlåtande ord på ickemuslimer, även kallat otrogna.

LÄS ÄVEN: Radikal imam fick predika i Gävles moské

Gefle Dagblad har varit i kontakt med flera experter som ger sin bild av texten. Budskapet är att muslimer inte ska bli ledda av ickemuslimer och att man aktivt ska hålla sig på avstånd från ickemuslimer. Alltså samma budskap som stod på hemsidan muslim.se, där Gävleimamen Abo Raad ansvarade för allt innehåll innan den lades ner. Där gick att läsa många exempel på vad som var förbjudet för muslimer. Till exempel att bli vän med icketroende och tycka om dem, att bli medlemmar i de icketroendes samhällen, gå med i deras partier och göra deras antal större.

Enligt de experter som Gefle Dagblad pratat med är detta budskap typiskt för salafismen. Gefle Dagblad har tidigare publicerat flera artiklar som visar kopplingar mellan Gävle moské och salafismen.

Gefle Dagblad har sökt Ali Al-Ganas för en kommentar. Genom Gävle moskés talesperson Rague Ali Youssouf får vi beskedet att han inte kommer att göra något uttalande.

Läs även: Tar Gävle islamistisk extremism på allvar?

Gefle Dagblads granskning av islamistisk extremism i Gävle:

Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Mohamed Omar om Gävles moské: "Ett centrum för salafismen"

Imamen efterlyser större tydlighet från Sveriges moskéer

21-åringens SMS innan sin död: "Jag lämnar nuet bara för Honom och paradiset"

David Nyström: Stoppa islamismen – nu!

"IS finns här i Gävle"

Samlade mullan in terrorpengar?

Misstänks ha stött terrordåd

Fängelsestraff för insamling till terrordåd

Politisk predikan väcker ont blod bland muslimer