Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vet hur det känns att vinna junior-VM

/

Annons

Om Jacob Markström där borta i Kanada funderar över hur det känns att bli juniorvärldsmästare så kan han ju slå en signal hem till Gävle. Här finns en farbror som heter Kjell Damberg som kan beskriva känslan.

Sverige har hittills vunnit junior-VM bara en gång i historien. Det var i Västtyskland 1981, och det var Kjell som var vår förbundskapten då.

– Det var en fantastisk känsla, verkligen ett minne för livet. Jag hoppas och tror att grabbarna ordnar det nu också. För deras egen skull, och för svensk ishockeys skull. Det skulle betyda mycket för oss.

Ingen trodde att svenskarna skulle vara tillräckligt bra för att ta guldet den där gången för 28 år sedan. Kanada hade ju alltid ett starkt lag, liksom USA – men framförallt var Sovjetunionen tunga favoriter. Nästan alla tippade att ryssarna skulle vinna, men Sverige gick fram som en ångvält i turneringen och besegrade Sovjet med 3–2 i den avgörande matchen.

Den som stod i målet mot ryssarna var en målvakt från Brynäs, nämligen Lasse Eriksson. Han var ensam brynäsare i laget, som innehöll flera framtida storstjärnor. Kanske framförallt backarna Peter Andersson, Robert Nordmark och Micke Thelvén och anfallarna Jens Öhling, Patrik och Peter Sundström samt Janne Erixon.

– Det gick ju bra för många av killarna, säger Kjell. Framförallt Patrik Sundström, som var riktigt stor i NHL i många år.

Ni som är tillräckligt gamla minns kanske Kjell Damberg som spelare. Han har inga formella meriter men har spelat i samma lag som Stöveln Öberg, och det räcker långt.

Men det är som ledare han har gjort det största avtrycket i hockeyhistorien. Började som spelande tränare i Valbo i början av 70-talet och tränade samtidigt Gästriklands TV-pucklag som spelade flera finaler på den tiden och till och med vann 1974.

Kanske var det just detta som ledde till att Svenska Ishockeyförbundet upptäckte den där ambitiöse Gävlekillen som verkade kunna få ut max av alla killar han jobbade med.

Kjell engagerades som förbundskapten för olika landslag från pojk- till seniorålder under nästan tio år, och hans största framgång var naturligtvis JVM-guldet 1981.

Kjell har under 80-talet också varit Team Manager för Tre Kronor, som Mats Näslund är nu, och har senare i många år jobbat med utbildning och utveckling av tränare och ledare både här hemma och på det nationella planet. Han har också suttit i Brynäs sportkommitté under flera år och i Svenska Ishockeyförbundets styrelse i åtta år. Och så vidare.

Ja, Kjell Damberg har verkligen en meritlista som få. Men det allra bästa minnet?

– Det är när vi vann junior-VM.

Mer läsning

Annons