Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill få facket till valurnorna

Den här gången gäller valet inte ja eller nej till EU, utan mer EU-politiken. Det betonade IF Metalls ordförande, Stefan Löfven när han träffade fackliga företrädare i Sandviken.

Annons

Förra EU valet var det många industriarbetare som stannade hemma. Men den här gången ska det bli ett bättre valdeltagande. Det menar Stefan Löfven som sista veckan åkt runt i landet på flera industriorter.

– Det är många som spontant säger ja till att gå och rösta, säger han.

En viktig fråga för de fackliga företrädarna är kollektivavtalet där Stefan Löfven menar att det krävs rätt lagar i Europa så att den svenska modellen kan bestå.

I dag har IF Metall runt 50 000 arbetslösa och det riskerar att bli 70 000 medlemmar som får gå från sina jobb. Han ser på arbetslöshetssiffrorna med oro inte minst som många får låg ersättning från arbetslöshetskassan.

– Det är många som får klara sig på 50 till 60 procent av sin lön, säger han.

Han har därför lätt att försvara det avtal till sänkt lön och arbetstid som förhandlades fram. I dag finns runt 300 lokala avtal och hans bedömning är att 10 000 jobb kan vara räddade.

– Men jag är besviken att inte regeringen och riksdagen gick på en utbildningslinje, säger han.

En modell som används utomlands där företag och stat delar på kostnaderna för att ha kvar arbetare är positiv när konjunkturen vänder. Då finns resurser för att direkt få igång verksamheten för fullt. Han anser att den modell som IF Metall ville ha med utbildning i stället för varsel och uppsägning hade gynnat alla parter på sikt.

Stefan Löfven ville inte direkt uttala sig om de kärva förhandlingarna på Sandvik där många trotjänare får gå. Han ansåg att han kände till för lite om förhållandena, men betonade att det är viktigt att det är en så just turordning som möjligt.

– Men det är företagen som beslutar och skälen är många till att göra ändringar, säger han.