Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill hjälpa unga utan jobb

– Jag har tagit emot fem praktikanter under våren. Det mest positiva är att få se dem växa.
Så säger företagaren Gert Eskelund som vill uppmana fler att hjälpa arbetslösa ungdomar.

Nu rycker Swedbank i Sandviken, Hofors och Ockelbo in och vill hjälpa till att få ner arbetslösheten bland ungdomar som är mellan 18 och 24 år. Arbetslösheten bland ungdomar i västra Gästrikland är nämligen bland den högsta i Sverige.

I går samlades ett 30-tal företagare för att lyssna på när bankens representanter presenterade projektet ”Unga jobb”.

Swedbank kommer ta emot fyra praktikanter och hoppas att företagen kan erbjuda 25 praktikplatser.

– Många unga har svårt att få jobb. Efter några månader som arbetslös så börjar det svikta i självförtroendet och det känns tufft att komma vidare. Det är viktigt att få en första rad i sitt CV, erfarenhet och referenser, säger Lotta Petterson, kontorschef i Hofors-Ockelbo.

I Sandviken tog 500 personer studenten för en vecka sedan och de som inte vill studera vidare direkt söker ofta jobb. Arbetsförmedlingen och kommunerna är en del av detta samarbete och hjälper både företagen som söker praktikanter och de som vill ha jobb.

Oftast handlar det om en tre månaders praktikanställning.

En som vet vad han talar om är Gert Eskelund vid GLT Laserstans AB i Sandviken. Sedan 2003 har han tagit emot praktikanter från till exempel Gävle praktiska gymnasium och industriprogrammet.

– Det handlar inte bara om ungdomar utan även om äldre personer som saknar jobb. Jag kan sprida vidare till andra företagare hur mycket det ger att ta emot en praktikant. Vissa tycker bara att det är jobbigt, men det håller jag inte med om, säger han.