Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handbollstränare lockade storpublik

SANDVIKEN
- Jag är den mest överreklamerade coachen i Sverige.
Så inledde Bengt Johansson, handbollslandslagets mångårige succétränare, sitt anförande när Företagarforum invigdes på Jernvallen på onsdagen.

Annons
Han hade lockat en stor publik, ja, det kom så många att sittplatserna inte räckte till alla.
Han har ett liv bakom sig som handlar om idrott. Först 20 år som gymnastiklärare i Halmstad och sedan kom han successivt in på ledarbanan sedan han själv avslutat sin handbollskarriär i elitlaget Drott.
Han berättade mycket om hur det framgångsrika handbollslandslaget har fungerat de senaste 15 åren. Att det hela tiden fanns nya utmaningar.

Personlig utveckling
- Mår vi bra fungerar vi också bättre, menade han. Det behövs också en personlig utveckling. Titta bara på landslaget där vi ger mer än bara handboll. Det har gjort att våra äldre spelare hela tiden ser nya utmaningar och att de inte vill lämna oss.
Bengt Johansson menade att redan som mycket små påverkas vi av omgivningen.
- Det är viktigt att vi skickar barnen till rätt ställen, menade han. Barnen ska ha ramar och kramar och låt dem vara barn. Tänk på att bygga upp deras självförtroende.
För Bengt Johansson är kunskap viktig, men inte allt här i livet.
- Visst behövs kunskap, men jag tycker det är viktigt att placera anställda efter deras personlighet.
- Själv är jag helt okänslig när jag tar ut handbollslandslaget, menade han. Som ledare måste jag vara auktoritär. Det finns faktiskt vissa sportkrönikörer som anser att vi är en ambulerande svensexa. Men alla bidrar med glädjen för att vi har kul.
- Vi ska också komma ihåg att handbollslandslaget under min ledning haft 150 olika spelare. 45 av dem har varit med och vunnit medaljer. Så det finns ändå en viss spridning på manskapet.
Bengt Johansson poängterade också att vi ska fokusera på glädje. Att vi ska prioritera familj, vänner och arbete.
- Vi kan också utveckla oss själva genom att öka kvalitén på det vi gör. Det gäller att lägga ribban på rätt nivå och våga lite mer på våra arbeten.
- Och låt personalen ta ansvar, förklarade han. De är bäst på det.
Bengt Johansson avslutade sitt anförande med tre minnesvärda uttryck.
1) Vi tror att jordaxeln går genom statsministern Göran Persson.
2) Tacka aldrig nej till en fördrink för du vet aldrig hur tråkig själva festen blir.
3) Silver är det värsta som finns.
Leif Svensson från Högskolan i Gävle öppnade sedan forumet.
- Vi på högskolan vill vända oss utåt och bli en framtida resurs för företagen, sa Leif Svensson. Jag lovar att vi ska synas mer i fortsättningen.
Sedan knöt Leif Svensson och Thomas Wanke från Företagarna i Gävleborg ihop bandet med sikte på framtiden. Sammanlagt finns 117 företag med i 100 montrar.
JÖRGEN LARSSON