Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Handeln försvårar för konsumenterna"

Handeln försvårar för konsumenterna att göra aktiva val.

Det menar Lotta Zetterlund, mjölkbonde och vice ordförande i Gefleortens mejeriförening.

Men Coop håller inte med.

I dag kom nyheten att Gefleortens mejeri varslar ett 15-tal medarbetare. Orsaken är bland annat den ökade konkurrensen från matvarujättarnas egna varumärken. Men kostsamma inköp av nya robotar och banor som effektiviserar produktionen gör också att behovet av personal minskar.

– Vi har gjort sådana investeringar för att underlätta alla tunga arbetsinsatser på mejeriet, säger Lotta Zetterlund, vice ordförande i styrelsen och ombudsman för Lantmännens riksförbund.

Hon är själv mjölkbonde och har 63 kor hemma på gården. Hon är orolig över den utveckling som sker på mjölkmarknaden i Sverige.

– Jag blev mjölkproducent 1995. Då hade vi över 300 leverantörer till Gefleortens. I dag har vi bara 83 leverantörer, trots att vi nyligen tagit in nio nya från Dalarna och Västmanland, säger Lotta Zetterlund och fortsätter:

– Det är en stor stupande nedförsbacke. Till slut blir Sverige utan livsmedelsproduktion om inte konsumenterna vaknar upp och slutar låta handeln styra allt.

Att flera svenska matvarukedjor börjat sälja mejeriprodukter under egen flagg, påverkar bland annat. Allt fler kunder väljer att köpa Coop-mjölk eller Ica-grädde istället för den lokalproducerade motsvarigheten eftersom priset ofta är lägre. Vissa av dess förpackningar innehåller svenska råvaror, men inte alla.

– Otydlig märkning i butiken gör att konsumenterna inte kan göra kloka val. Jag tror att många vill stödja svensk produktion, men handeln gör det omöjligt för dem att välja rätt, säger Lotta Zetterlund.

Kristofer Myrevik, informationschef på Coop, beklagar att personal på Gefleortens blir av med sina jobb, men håller inte med om att handeln stryper kundernas valmöjlighet.

– Vi har alltid mjölk från en annan svensk producent utöver Coop-mjölken i våra butiker därför att kunderna ska kunna välja. Vi har ingen ambition att sluta med andra varumärken, säger han.

Livsmedelsföretaget är väl medvetet om att många kunder vill köpa produkter gjorda på svenska råvaror. Det var därför som Coop för drygt ett år sedan köpte Grådö mejeri i Hedemora.

– Coop-mjölken kommer alltid från svenska bönder som dessutom får ett pris som ligger högre än marknadspriset, säger han.

Visst stämmer det att vissa mejerivaror från Coop innehåller utländska råvaror, exempelvis den 36 procentiga vispgrädden.

– Där kommer råvaran från Tyskland. Men vi ser inget egenvärde i att producera den utomlands, framöver kanske vi tar hem den till Sverige, säger han.