Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handeln tog fart dagarna före jul

GÄVLE Den tog tid på sig men den kom igång till slut. De två sista dagarna före julafton tog julhandeln fart på allvar i Gävle centrum.

Annons
- Det är först de senaste dagarna det har blivit tryck, säger Sven Rune Thorell, chef för Åhléns i Gävle.
Han känner igen mönstret från förra året, och hos grannen Stadium är reaktionen densamma.
- Vi kände det redan ifjol, säger butikschefen Camilla Bengtsson.
Kläd- och sportbutikerna har känt ett köpmotstånd när vintern har låtit vänta på sig, och Camilla Bengtsson håller med om att det har varit trögt. Men med tio minusgrader ute och julen inpå knutarna har försäljningen börjat komma igång.
- Nu är det bra fart, säger Camilla Bengtsson.

Varje år räknar handeln med rekordförsäljning till jul, och det blir det nog i år också. På Åhléns har försäljningen av kosmetika, varor till hemmet, böcker och skivor gått bra, men klädförsäljningen viker och kanske är det inte bara vädret som har påverkat försäljningen.
- Det är kanske något av en lågkonjunktur, säger Sven Rune Thorell, som ibland undrar var prognosmakarna får sina siffror ifrån.
På en punkt har de i alla fall redan fått rätt. Mössan utsågs i november till årets julkapp av Handelns utredningsinstitut, och den ser ut att bli en av årets storsäljare.
- Varannan kund har en mössa med sig till kassan, säger Camilla Bengtsson.

Ett annat numera välbekant mönster är att julhandeln fortsätter med oförminskad styrka efter jul. Camilla Bengtsson räknar med att butiken kommer att ha större omsättning på annandagen än dagen före julafton. Det visar bland annat försäljningen av presentkort, som har ökat kraftigt.
Sven Rune Thorell på Åhléns har dessutom ett säkert tips till alla annandagskunder. Den svaga försäljningen av kläder under julhandeln gör att utbudet kommer att vara större än vanligt under rean.
- Det är bara att gratulera kunderna.
Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman_gd.se