Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handelssocieteten

Societeterna var på sin tid mäktiga organisationer i staden. Handelssocieteten bildades 1738 för organisering av och kontroll över stadens köpenskap. Dess föregångare var Gefle Stads Köp- och Handelsgille som 1712 fick sina stadgar av Kommerskollegium för att vaka över god handelssed och döma i mindre brottmål. Gillets roll försvagades med tiden, men då en fast organisation behövdes stadfästes 1738 "Reglemente för Handels-Societeten i Gefle". Societetens uppgift blev att avgränsa handelskåren och ge villkor för nyrekrytering. Societeten var representerad i De 24 äldste, som utgjorde stadens styrelse (se Gävle stads äldre förvaltning). Handelssocieteten var ålagd att tillhandahålla den mängd salt staden skulle behöva och byggde 1778 ett saltmagasin på Alderholmen.
Handelssocieteten initierade till att börsen i Gävle inrättades 1767 och deltog i bildandet av Gefle Stads Sparbank. Den arbetade för att främja handel och sjöfart; satte upp fyrar, underhöll prickar och vårdade mudderverk, baggare, för att hålla farleden seglingsbar. När handelns förutsättningar 1864 ändrades genom utvidgad näringsfrihet byttes namnet 1865 till Handelsföreningen.
Societeterna förvaltade Gubbhuset på Öster och två änkehus. Handelsföreningen återtog 1934 det gamla namnet Handelssocieteten och förvaltar de fonder som bildats under åren och fyra hus med pensionärslägenheter. Handelssocieteten har också givit stöd till behövande, särskilt inom handels- och hantverksyrken. Berggren, C.B: Handels-Societeten i Gefle 1738-1938.