Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikapp inget hinder på mattan

GÄVLEDet ekar i hela lokalen när den blinde killen kastas i backen.En stor och vältränad man hoppar på honom och trycker ner hans rygg i mattan med ett skratt.I går var det judoläger för handikappade i Gävle.Christian Johansson är 20 år och har grönt bälte i judo. Och han är helt blind.

- Det funkar väldigt bra om man har rätt tränare som förstår att man är blind, säger Christian glatt.
Han är på besök från Stockholm tillsammans med sin judoklubb IK Södra. I helgen har de tränat judo tillsammans med andra handikappade i Gävle judoklubb.
Han har hållit på med judo sedan 1989, men i Gävle har det bara funnits en handikappgrupp sedan 1998.
- Det började vid jul 1997 med att vi blev tillfrågade av RBU, riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, om vi kunde komma och visa upp oss. Vi släpade med ett antal mattor och kom dit. Sedan gick vi tränare en kurs och i mars 98 drog vi igång, säger Bengt Olsson, en av tränarna i Gävle judoklubb.
I handikappjudo får alla vara med som har de fysiska förutsättningarna. Startställningen är knästående, så att även de med svaga ben kan delta.
- Det är ren brottning, det är det som gör att det funkar, säger Bengt Olsson.
Enligt honom är de fysiska handikappen inget problem. Det gäller bara att anpassa sig. Däremot kan temperamentet rinna till hos deltagarna ibland.
- Vi har en del medlemmar med damp, som kanske smäller till när tålamodet tryter. Då får de gå och sätta sig, säger Bengt Olsson.
Disciplin är viktigt. Det gäller att respektera varandra.
Både före och efter en match står man på knä mitt emot varandra och bugar sig.
Christian Johansson rör sig precis som de andra uppe på mattan. Det är svårt att förstå att han faktiskt inte ser sin motståndare.
- När jag kom hit i går gick jag runt ett par varv, räknade steg och så. Sedan vet jag hur det ser ut. Det känns inte som man är blind, säger han med en axelryckning.
Tränaren har just berättat att det är dags för lunch, men Christian dröjer sig kvar på mattan och går en match mot kompisen Lars Hinze. Han är Sveriges första handikappade som tagit svart bälte. Men Christian är långtifrån chanslös.
Snart ligger båda två i en tumlande hög och brottas. Det ser tufft och hårt ut fastän de hela tiden ler.
- Det känns kul att visa att man kan fast man inte ser, säger Christian och funderar en stund på hur han gör.
- Man är som en radar, skrattar han och styr sina steg mot matlukten.
Det blir köttfärssås och spaghetti.

MAGNUS LUNDQIST