Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappade Ardian ska avvisas

– Vi kom hit för att skapa en framtid för vår son. Jag förstår inte. Varför får vi inte stanna? Varför? Shami Krasniqi suckar djupt i rummet hos Migrationsverket. Familjen ska avvisas trots sonens handikapp.

Det är grått i det lilla rummet. Familjens tillhörigheter är packade i påsar. Det finns tre sängar. Här har familjen bott i 15 dagar i väntan på att avvisas till Kosovo. De är inte inlåsta, men kan inte göra så mycket mer än att vänta.

I en av sängarna ligger Ardian, 13 år. Han är spastisk och kan inte gå utan sin gåstol. Den blev kvar i Stöde utanför Sundsvall när familjen sattes på tåget till Gävle. En rullstol står i ett hörn och föräldrarna får hjälpa honom med allt.

Ardian är diagnosticerad med dyskinetisk cerebral pares och det var handikappet som fick familjen att lämna Kosovo för tre år sedan.

Via tolk berättar Shami att det inte finns hjälp att få i hemlandet.

– Läkarna sa att vi skulle söka oss till ett annat land. De mediciner han behöver är jättesvåra att få tag i.

De operationer som Ardian behöver går att göra i till exempel Albanien eller Makedonien – om familjen kan betala, och det kan den inte.

– Efter många diskussioner bestämde jag mig för att vi skulle åka till Sverige. Vi tror på de svenska läkarna.

Kvar i Kosovo finns fyra vuxna barn, men Shami säger att han bara tänker på Ardians hälsa.

– Vi väntade oss en bra framtid här.

När familjen kom hit vägde då tioårige Ardian 17 kilo. Han kunde inte gå och kunde inte prata eller äta själv.

Han hade inte gått i skolan eftersom skolan i hemstaden inte har resurser att hjälpa ett barn med hans handikapp. Detta har familjen också fått ett intyg på från skolan.

I Sverige har de hela tiden fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men överklagat avvisningsbeslutet. Under tiden har Ardian fått träning och läkarhjälp.

Han har gått i särskolan, men i ett av de läkarintyg som familjen har framgår det att han förmodligen skulle klara av att gå i en vanlig klass.

Hans handikapp begränsar talet, men inte intelligensen, och under tiden i Sverige har han lärt sig tala på både albanska och svenska.

När GD frågar om skolan lyser hela ansiktet upp.

– Mycket bra. Gymnastik bra. Bada, träna!

Han lämnade skolan i Skåne när familjen flyttade till Stöde och sedan dess har han blivit sämre. De epileptiska anfallen har blivit fler.

– Minst två i veckan och han har mera kramper, säger Shamsi.

Den medicin som Ardian behöver blev också kvar när de reste till Gävle.

I beslutet från Migrationsverket står det att det inte finns några medicinska hinder för att familjen ska kunna avvisas. Detta trots att två läkare intygar att ett återvändande skulle äventyra Ardians hälsa och utveckling, eftersom det inte finns motsvarande vård och habilitering i Kosovo. Läkarna hänvisar också till FN:s barnkonvention.

– Det kan inte vara förenligt med barnets bästa att utvisa familjen till Kosovo. En utvisning av familjen måste anses orimlig, skriver en av läkarna i sitt intyg.

Migrationsverket hänvisar till att frågan redan är avgjord i domstol och att familjen inte har tillräckliga skäl för att få stanna.

Under tiden i Sverige har föräldrarnas hälsa blivit sämre av stress och ovisshet. Hoppet om att få stanna är livlinan.

– Vi tänker bara på Ardians framtid. Han har ingen framtid i Kosovo.

Ardian säger inte mycket under samtalet, men till slut tar han sats. Han vill berätta själv om vad det skulle innebära att inte få stanna.

– Kosovo mycket katastrofo. Kosovo koko.

Det kan inte vara förenligt med barnets bästa att utvisa familjen till Kosovo.