Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handla försiktigt på internet

GÄVLE Antalet anmälda fall av kontokorts- och datorbedrägerier i länet ökar stadigt.
Polisen uppmanar nu alla att vara försiktiga vid inköp på internet.
- Kolla med din bank vilka extra säkerhetsrutiner de erbjuder, säger polisen Torbjörn Lennartsson.

Annons
Gävlepolisens enhet för ekonomisk brottslighet har det senaste året utrett flera uppmärksammade internetbedrägerier.
Ett exempel är de Gävle- och Skutskärsbor som lurade till sig miljonbelopp med hjälp av erbjudanden om sexshower på internet mot betalning. Kunden meddelades att ett fel uppstått i pengaöverföringen från deras bank. Men om de bara mejlade över kontouppgifter och tillhörande bankkoder skulle allt ordna sig. Bedragarna kunde sedan länsa kundens bankkonton.
- Folk är väldigt blåögda och tror gott om folk på gott och ont, säger polisen Anders Samuelsson.

Den vanligaste formen av bedrägerier är dock att folk försöker köpa en vara på exemplevis blocket.se. Pengarna sätts in på mottagarens konto men kunden får aldrig se varan eftersom den aldrig existerat.
- Där finns det verkligen skäl att vara försiktig. Jag uppmanar folk att använda sig av säkra betaltjänster som payson.se som för över pengarna först när köparen har fått varan, säger Anders Samuelsson.

När en kund har lurats att köpa en vara som inte finns är det relativt enkelt för polisen att lösa brottet.
- Pengarna har ju satts in på ett konto som går att spåra, säger han.
Ett annat vanligt men svårutrett bedrägeri är att någon kommer över en persons kontokortsnummer och gör inköp på internet.
- Om någon till exempel köper tågbiljetter med någon annans kort och hämtar ut dem så sker det helt anonymt. Då är det svårt att spåra bedragaren, säger Anders Samuelsson.

Därför gäller det att vara försiktig med sitt kontokort och endast handla på säkra och välkända företag på internet. Ett tips från polisen är att kolla upp vilka säkerhetsåtgärder som bankerna erbjuder. Handelsbanken har till exempel en funktion där kunden kan spärra kontokortet för internetköp. Om man ska göra ett köp på internet kan man gå in på bankens hemsida och stänga av spärren för att sedan aktivera spärren när köpet är utfört.
- Det gäller verkligen att vara försiktig. I dag får man fortfarande ut ersättning från bankerna om man utsatts för ett bedrägeri. Men jag tror att de kommer att bli mycket mer restriktiva, de förlorar enorma summor på det här varje år, säger Anders Samuelsson.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons