Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlöst fall med moped

HAGASTRÖM
En allvarlig mopedolycka inträffade längs den gamla Salabanan vid Åbyfors på fredagskvällen.

Annons
En 29-årig man skadades svårt när han körde av en nedlagd järnvägsbro och föll handlöst tre meter ner mot den steniga marken.
Vägen genom skogen är avstängd för all trafik men används flitigt som genväg av både cyklister, gående och mopedåkare.
- Vi har alltid varit oroliga för att något skulle hända här. Som förälder är man livrädd, säger Elisabeth Lindqvist som tillsammans med sin man Peter var de som först upptäckte olyckan.

Olyckligt
29-åringen vårdas nu för sina ryggskador på akademiska sjukhuset i Uppsala.
På tekniska kontoret tycker man att det som hänt är väldigt olyckligt och vill uppmana alla att inte använda den cirka 500 meter långa vägen mellan Åbyforsvägen och Kvarnåkersvägen.
- Det är inte bra. Det är ett skit att det ska hända saker. Vi har satt upp skyltar där flera gånger med varningstext men ändå använder folk den, säger Lars-Erik Mossberg på tekniska kontoret.

Två broar
I dag är det en omväg på några hundra meter att åka runt vägen som med tiden snarare blivit till en igenväxt stig.
Omvägen gör att många bortser från riskerna. Den som gör det passerar över två broar, dels en stor järnbro över Gavleån, dels en kort bro i trä över den grop där olyckan inträffade. Den bron är bara några meter lång och saknar räcken.
För att underlätta överfart har någon spikat dit några brädor och skapat en smal spång över sliprarna, brädor som tekniska kontoret vill ha bort.

Inga pengar satsas
- Enklast vore det kanske att fylla igen gropen men då kanske man inbjuder till att åka på vägen. Det är egentligen den stora bron som är det stora bekymret, säger Lars-Erik Mossberg.
Många av de boende i området är kritiska till att det inte satsas pengar för att göra vägen säker.
- Jag förstår inte varför de inte bygger vidare på cykelvägen. Det är bara 500 meter som de inte gjort ett skit åt, säger Elisabet Bergström som bor precis i närheten.
Men en cykelbana finns det inte pengar till. Det de kan göra är att uppvakta sina politiker, berättar Lars-Erik Mossberg.
- Vi gör vad vi kan för att stänga av vägen.

Johan Pihlblad
026-159647
johan.pihlblad@gd.se