Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna bäst på skotercross

Hanna Munter från Bergby tillhör världseliten i skotercross – trots dåliga förutsättningar.
– Jag måste åka långt för att träna, säger hon.

Annons

Hanna Munter växte upp med skotrar. Pappa Stefan var skoterförsäljare. För fyra-fem år sedan började hon med skotercross efter att ha sett sin bror köra.

– Det såg kul ut, fartfyllt, säger hon.

Nu är hon klart bäst i Gästrikland på sporten. Hon har en femteplats i SM som främsta merit och en åttondeplats i de världsmästerskap som gick i Skellefteå i år.

– Att köra skoter ger en otrolig adrenalinkick, superkul, farten, träningen, allt runtomkring.

Viktigast enligt henne är att ha bra kondition och vara uthållig. Hon tränar löpning, rider och går på gym.

– För att åka skotercross måste man vara bra tränad, annars orkar man inte. Man kan alltid bli bättre, men man också ha någonting i sig.

Hon berättar att de som tävlar i sporten gör det med mycket olika förutsättningar. Både när det gäller ekonomi och förekomst av snö och banor.

– Vissa har en egen bana på gården med pistmaskin. Jag måste också åka till Söderhamn eller Svartnäs för att träna. Förra säsongen var jag borta varje helg och tränade under försäsongen för att det var så snöfattigt här.

Damerna tävlar bara i klassen Pro Stock där trimmade och modifierade skotrar inte är tillåtna.

Hanna har en egen skoter och får hjälp av sin pappa och bror att serva och underhålla den.

– Jag vill verkligen uppmana folk att prova åka skotercross. Att vara ute i terrängen och åka är roligt. Men att köra skotercross är en helt skild grej. Det är ännu roligare.