Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans ljusa idé ska ge Norrsundet jobb

Han kom själv med idén och nu ska han utreda om Norrsundet kan bli först i Sverige med att tillverka solceller.
– Jag tyckte att pusselbitarna såg ut att stämma. Varken jag eller någon skulle sjösätta det här om vi inte trodde på det, säger Bengt Skörelid, projektledare och affärsutvecklare i Sandviken.

GD berättade redan i lördags om den utredning som nu dras igång, finansierad av länsstyrelsen. Med 2,3 miljoner kronor i potten ska Bengt Skörelid och andra undersöka förutsättningarna för att få igång en produktion av solceller i Stora Ensos gamla massafabrik.

Bengt Skörelid har själv jobbat i solcellsbranschen och känner marknaden. Sverige har ingen egen produktion, däremot finns det flera tillverkare som importerar solceller och monterar ihop dem till moduler och paneler.

Varför skulle inte Sverige kunna ha en egen tillverkning, i en bransch som expanderar snabbt? Den frågan har legat och gnagt hos Bengt Skörelid, som i höstas tog kontakt med Gävle kommun och etableringsgruppen i Norrsundet. Den nedlagda massafabriken i Norrsundet kunde vara en perfekt plats för en etablering.

Produktion av solceller är en processindustri och lokalerna i Norrsundet mycket lämpliga. Dessutom finns det personal som är van vid den typen av industri och vid skiftgång. I Norrsundet finns också tillgång till en hamn, och goda järnvägs- och vägförbindelser.

Stora Enso har vikt 10 000 kvadratmeter av de gamla fabrikslokalerna för en etablering av en solcellsfabrik. Nu ska utredningen visa om det är möjligt, vilken teknik som ska användas och vilka som är beredda att gå in med pengar. Investeringen beräknas gå på några hundra miljoner kronor.

– Det finns intressenter, säger Bengt Skörelid.

Förstudien ska vara klar inom ett halvår och om svaren på frågorna blir de rätta kan produktionen vara igång redan 2010. Med en omsättning på 400 miljoner kronor per år skulle 60 personer kunna få jobb i Norrsundet.

Över 90 procent av produktionen skulle i så fall gå på export. Världsmarknaden för solceller har vuxit med 40 procent per år de senaste åren och beräknas fortsätta med 20 procent fram till 2020.

För Gävle kommuns etableringsgrupp är planerna på en solcellsfabrik ett rejält lyft. Gruppen siktar också in sig på att få fler företag med anknytning till ”gröna” branscher att etablera sig i Norrsundet. Att planerna lanseras mitt i en lågkonjunktur kan vara ett problem när det gäller finansieringen

– Det är klart att det är tufft. Men vi vet att det kommer en högkonjunktur och det är väl bra om vi kan vara med lokalt och påskynda den processen. Vi är väldigt glada att vi får chansen att bedriva den här förstudien, säger Lasse Engstrand i kommunens etableringsgrupp.

På presskonferensen i går presenterade Bengt Skörelid sig själv som en person som jobbat under lång tid i olika branscher i olika befattningar, både med teknik och marknadsföring. Men några detaljer om sina erfarenheter av solcellsbranschen ville han inte avslöja.

– Han är en mycket seriös och kompetent person med enormt goda referenser från stora internationella företag, säger Göran Ågren, näringslivsutvecklare på Gävle kommun och med i etableringsgruppen för Norrsundet