Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hantverkargatan 11 räddas?

Dataföretagaren Per Winges vill köpa Hantverkargatan 11. Planen är att ombilda hyreslägenheterna i fastigheten till bostadsrätter.

– Det är ett bättre alternativ än att riva huset, säger han.

Hantverkargatan 11 är en av de fastigheter som Hoforshus vill riva för att minska antalet tomma lägenheter i beståndet. Men när rivningslov söktes sa tunga instanser som länsstyrelsen, länsmuseet och kommunens eget byggkontor nej.

Alla hänvisade de till fastighetens arkitekturhistoriska värde.

Politikerna bortsåg dock från invändningarna och beviljade rivningslov.

Men innan Hantverkargatan 11 jämnas med marken gör Hoforshus ett sista försök att sälja fastigheten.

Nu har Per Winges, mannen bakom Hofors IT-Service, anmält sitt intresse för att köpa och hans idé är att ombilda hyreslägenheterna i huset till bostadsrätter. På så sätt skulle han inte behöva konkurrera på hyresmarknaden, något som borde tilltala Hoforshus, menar han.

– I så fall är det ju inte jag som blir ägare till huset utan de som bor i det, säger han.

Tanken är att de boendes kontantinsatser ska utgöra grundplåt för de renoveringar som behöver göras i huset.

Hofors IT-Service har i dag sina lokaler på Faluvägen 9 men söker nya och Hantverkargatan 11, där det finns ett flertal kommersiella lokaler, skulle passa perfekt, anser Per Winges.

– Det är en gammal och fin byggnad från Hofors storhetstid och det vore synd om den skulle behöva rivas. Men de som bor i huset måste förstås få säga sitt.

Än så länge har Per Winges inte hört något från Hoforshus gällande Hantverkargatan 11.

– Jag har pratat med Hoforshus tidigare om lokaler men det finns inga att hyra. Och hittar inte jag nya lokaler så måste jag flytta från Hofors, så är det ju, säger han.

Hoforshus vd Christian Rickardsson kände i går inte till Per Winges intresse men säger att huset kommer att säljas genom ett anbudsförfarande. Han hoppas att den processen kan komma igång inom några veckor.