Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häpnadsväckande av Lönnbark om hyrläkare

Så har eländet med dyra hyrläkare i Gävleborg än en gång uppmärksammats på riksnivå.

Sett fem år tillbaka är totalsumman för Gävleborg den tredje största i hela landet. Det betyder att vi har Sveriges klart högsta kostnader jämfört med folkmängd och sjukvårdens storlek.

Hyrläkare är inte ett så stort problem för patienter som är framåt, själva ligger på hela tiden - och håller rätt på allt som tappas bort mellan läkarbytena. Men för övriga patienter kan riskerna bli stora . Missar, feldiagnoser, onödiga förseningar och sämre vård är vanligare när vårdpersonalen är inhyrd, speciellt om många är det.

I tisdagens Aktuellt i SVT berättades om en familj vars döende åttaåring bollades runt mellan 14 läkare på två veckor på Gävle sjukhus. Det var tre år sedan. GD skrev om familjen 2014.

Läs mer: De anmäler vården av Viggo (Premium-material)

Region Gävleborgs högsta chef Svante Lönnbark var med i programmet. Det var beklämmande att höra honom.

Patientlagen säger att patienter har rätt till en fast vårdkontakt, i primärvården till och med en fast läkarkontakt. Att lagen inte följs i Gävleborg är helt uppenbart. Det erkände Lönnbark i Aktuellt, men sade:

"I dag kan vi inte göra det. Men precis just nu i dag så har vi tydliggjort ett uppdrag för några av våra medarbetare att ta fram en rutin som gör det här möjligt."

Låt oss titta närmare på det där att lagen inte följs "i dag". Gävleborg utmärker sig mot andra landsting särskilt genom att kostnaderna för hyrläkare här varit stora så länge. 2010 och 2011 hade Gävleborg landets näst största hyrnotor - högre än Stockholms län med mer än sju gånger fler invånare.

Sanningen är att Gävleborg inte har följt denna lag på många år. Och lika länge har det pratats om hyrläkar-problemet. Men allt blir bara värre.

Nu börjar även annan vårdpersonal hyras in i stora mängder. Till exempel har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor fördubblats på ett år i Region Gävleborg.

Ingen landstingstjänsteman sedan inrättandet av landstingen 1862, varken i länet eller i andra landsting, har givits så extrema befogenheter som Svante Lönnbark. Och han har haft makten länge. Ingen är så ansvarig som han för berget av hyrpersonal, som minskar patientsäkerheten och ger enorma extrakostnader.

Den relevanta frågan att svara på är: Varför är det så mycket fler hyrläkare just i Gävleborg? Svaret på det är nog detsamma som på varför så många slutat på ambulansen: Många vill inte jobba åt den här regionen. Den är ingen bra arbetsgivare.

Det handlar säkert delvis om löner, men mest om att visa uppskattning för sin personal. Är det något Lönnbark misslyckats med, så är det detta. Han tycks inte ha någon som helst insikt i problemet.

Därför är det häpnadsväckande vad han sade om det nya "uppdraget". Skulle en ny rutin kunna lösa problemet för patienterna och ge dem den trygghet lagen säger att de ska ha? Om det nu vore så enkelt, varför satte han inte igång den ändringen för åratal sedan?

Tänk, så det slumpade sig! Han har haft motsvarande jobb i över tio år, och redan 2010 var hyrläkare oerhört vanliga i Gävleborg. Han har alltså haft många år på sig att fundera över den nya rutinen. Ändå råkade han ge ordern om den precis just den dag han skulle svara på frågor i Aktuellt om ett tre år gammalt fall.

Fakta

¤ 231 miljoner betalade regionen för hyrläkare i fjol.

¤ Hyrsjuksköterskor kostade över 26 miljoner. Året innan var det 13 miljoner.

¤ 4 344:- per invånare har hyrd vårdpersonal kostat årligen i snitt i Gävleborg de senaste fem åren.

¤ 1 745:- per invånare är snittet för hela Sverige samma tid.