Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är det städvecka året runt

I det lilla villaområdet Fjällbacken är det städvecka året runt.
– Vi är väldigt medvetna om problemet, säger Lasse Johansson på Stena Scanpaper vars papper och plast ständigt blåser in till villaträdgårdarna.

Fjällbacken är ett litet pittoreskt villaområde med 17 hus inklämda mellan Upplandsleden, ett industriområde och det köpcentrum som i folkmun har ärvt bostadsområdets namn. Man måste nästan veta var det ligger för att hitta dit.

Så är dessvärre inte fallet för skräpet.

Det hittar ständigt dit.

Blåser det från sydväst lättar det papper och plast från de stora återvinningscontainrarna på Stenas område, och alltihop landar i Fjällbacken.

När GD hälsar på har man precis haft gemensam städdag. Det är rent och snyggt. Och kommer så att förbli ända till nästa vindpust från fel håll.

– Stena har väl försökt. De har haft skolungdomar som har gått och städat åt dem, säger Birgitta Lukkarinen som bor i första huset närmast Stenas område.

Hon och grannarna är överens om att kommunen aldrig borde ha tillåtit den typen av verksamhet från början.

– Jag har bott här i nästan 60 år. Då var det här landet, säger hon.

En solig vårdag i maj, mitt i lövsprickningen, kan man mycket väl föreställa sig lugnet som rådde i byn då.

Nu störs tystnaden av långtradare på Upplandsleden, Gävles mest trafikerade väg. Och skrapet när containrar flyttas på Stenas område.

Enligt Lasse Johansson, filialchef på Stena, skickar företaget ut folk för att städa i Fjällbacken minst fyra-fem gånger per år.

– Vi har gjort vad vi kan göra, och följer de krav som ställs på oss. Vi har satt upp bullerplank och förlängt staketet. Men jag har full förståelse för de boende och deras situation, säger han.