Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är fem frågor som GD vill att imamen i Gävle svarar på

Gefle Dagblad har den senaste veckan fått massiv kritik av företrädare för Gävlemoskén, i en rad debattartiklar och intervjuer i Arbetarbladet, och anklagats för att enbart skriva negativt kring islam. Sanningen är istället den att GD det senaste halvåret rapporterat om förekomster av islamism och radikalisering, något som för majoriteten av muslimer inte alls är vad islam innebär och står för.

För GD, en liberal och öppensinnad tidning som står för alla människors lika värde, är det oerhört viktigt att inte sprida stereotypa och ensidiga bilder av muslimer – så viktigt att vi i fallet med imamen Abo Raad och muslim.se i brist på öppenhet och kommentarer från gävlemoskéns sida till och med vände oss till en annan svensk moské, där en annan imam fick berätta om hur man kämpar mot extremism. Extremism och radikalism är nämligen inte typiska för svenska muslimer.

Frågan, som så många gånger tidigare från GD:s sida, var ställd till Gävlemoskén från början, och fortsätter eka i det demokratiska vakuum som uppstår när en viktig samhällsaktör – Gävlemoskén – aktivt väljer att ställa sig utanför det offentliga samtalet.

Vår samhällsviktiga uppgift är både att spegla och granska lokalsamhället, där moskén är en aktiv och viktig del. Det är olyckligt att moskén inte alls vill se speglingen, och än allvarligare att den inte välkomnar granskningen, och på ett öppet och transparent sätt bemöter den, istället för att tiga.

"Firade Eid Al Fitr i Boulogern", "Hungrigaste ramadan på 34 år", "Oklara råd för fasta i midnattssol" och "Imamen kämpar mot stadens extremister" – det är rubrikexempel på några av de speglande och informerande nyhetsartiklar GD skrivit den senaste månaden.

Men vi granskar också.

GD:s rapportering har fått moskéns företrädare att uttala sig i Arbetarbladet, där Najim Al-Ganas, imamens kontaktperson, i ett debattinlägg kallar den här tidningen för känd för sina islamofobiska artiklar.

Det är allt annat än sant.

Vi sköter vårt demokratiska uppdrag genom att redovisa fakta och vända oss till alla parter för att få en allsidig belysning. Att moskéns företrädare inte ställer upp på GD:s pressetiskt korrekta sätt att arbeta tycker jag som utgivare är allvarligt.

Det hindrar dock inte oss från att rapportera, och från att fortsätta kräva svar. De här fem frågorna vill GD gärna prata med imamen om:

1. Imamens uttalade stöd till sin släkting, Örebroimamen, som har suttit häktad misstänkt för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott.

2. Varför imamen som stått som ansvarig för sajten muslim.se väljer att inte svara på GD:s frågor och inte öppet ta avstånd från det hat mot bland andra homosexuella som sajten har publicerat, och istället väljer att kalla innehållet på sajten ouppdaterat?

3. Varför imamen inte lät sig intervjuas av GD i vintras i samband med den publicering vi gjorde om dåvarande ungdomsledaren, predikanten och kontaktpersonen Ali Al Ganas hyllningar till krigare i terrororganisationen IS?

4. Vad det här med ansvarig egentligen betyder för moskén? Vare sig Al Ganas, som stod som kontaktansvarig på moskéns sida, och Abu Raad, som stod som ansvarig för muslim.se, uppges inte ha haft något ansvar alls, trots att de stod som ansvariga på dessa sidor.

5. Hur imamen ser på den radikalisering som sker av en del unga muslimer, och hur moskén skulle agera om den upptäckte rekrytering till IS. I intervjun i Arbetarbladet svarar inte imamen heller rakt på den frågan.

Både imamen för Gävlemosken Abo Raad och den tidigare kontaktpersonen och ungdomsledaren Ali Al Ganas har polisanmält Gefle Dagblad för förtal. Frågan ligger nu hos Justitiekanslern, JK, för bedömning om förundersökning ska inledas.

Imamen anser sig förtalad för att vi berättat om att han stått som ansvarig för hemsidan muslim.se ,och Ali Al Ganas har anmält en ledartext för att den nämner vår tidigare rapportering kring Ganas och hans stöd till IS-krigare.

Jag har tidigare kommenterat imamens anmälan i GD, AB, P4 Gävleborg och SVT Gävleborg med att GD välkomnar att JK tittar på ärendet. Ett beslut kan komma redan i veckan.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare