Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är festerna och nöjena under Gävle Pride 2017

 
Gävle Pride 2017
Visa alla artiklar

En fullspäckad Gävle Pride väntar under Gävle Pride från torsdag 17 augusti till och med söndag 20 augusti. En viktig vecka där hbtq-personers rättigheter och situation ska vridas och vändas på ur många perspektiv, där allvaret kommer vara närvarande. Men självklart ska det festas också. Här har vi samlat alla officiella partyn och nöjen under festivalen.

Queer As Folk

Var: Gävle Konserthus

När: Fredag 18 augusti: 21-02.

Folkteatern Gävleborg, Find Hope och Gävle Konserthus bjuder in till "en ordentlig fest" med det fyndiga namnet Queer As Folk. Dj:s är Mohamed Touzari, uppvuxen i Gävle och under Gävle Pride även aktuell som paneldeltagare på Gefle Dagblads hus på torsdag i ett samtal om "Skam" och hbtq-skildringar i tv-serier. Han har etablerat sig som en välanlitad dj på Stockholms klubbscen senaste året där du kan se honom på klubbar som Kåken, Marie Laveau och Slakthuset. Han kommer lira hiphop, rnb och pop. Spelar gör också Sofi Pousette som kallar sig S. Pousette som dj. Hon är resident-dj på klubben Pompette i Stockholm och kör future beats, funk, grime och hiphop. Tidigare i år släppte hon även debutsingeln "Don't Stop". Kreddigaste partyt under Gävle Pride är vårt tips.

Läs mer: Hela programmet med vad som händer under Gävle Pride 2017

Gävle Pride - paraden

Var och när: Lördag 19 augusti. Samling Stenebergsparken 13.00, avgång 14.00 med mål Boulognerskogen. Paraden går via Kaserngatan och Södra Kungsgatan för att svänga vänster vid Gävle Teater.

Huvudfesten under Gävle Pride är förstås paraden. Musikunderhållning blir det klockan 16-17 cirka på scenen i Boulognern med trumgruppen Kiriaka och Mariette, känd från Melodifestivalen bland annat. Under kvällens Balkongfesten kommer det bästa ekipaget i paraden utses av en jury från Gefle Dagblad och Gävle Pride, utifrån parametrar som budskap och festlighetsfaktor.

Balkongfesten 2017

Var: Gävle Teater med omnejd

När: Lördag 19 augusti. Dagsprogram från 12.00. Kvällsprogram från 19.00.

Under kvällen blir det ett finfint startfält med gamla vänsterproggaren Mikael Wiehe och reggaeartisten Syster Sol som dragplåster. Uppträder gör även den normkritiska dansgruppen Juck, akrobaterna Oscar & Ibrahim samt tidigare nämnda Sofi Pousette som dj. Konferencier är komikern Marika Carlsson. Utsmyckning står Edgekollektivet för.

Pride på Söderhielmska

Var: Söderhielmska, Gävle

När: Lördag, 13.00 till sent.

Prideflaggor, färgglada paraplydrinkar och dj utlovas.

After Pride på Scandic CH

Var: Scandic CH, Nygatan 45, Gävle

När: Lördag 19 augusti, 19-02, fritt inträde.

Scandic CH vill också vara med och "stötta alla människors rätt till att få leva som de vill och älska den de vill". Därför bjuder de in till ett After Pride Party på lördagskvällen. Gästar gör DJ Inca, en välmeriterad och vida uppskattad dj i hbtq-världen samt schlagerproffset Mathias Holmgren. Han är känd från "Fame Factory", Barbados och på senare dagar som konferencier, med mera. Dans, glamour, kärlek och vänskap i regnbågens alla färger utlovas. Även "Stjärnorna på slottet"-aktuella Regina Lund, med rötter i Gävle, kommer närvara under kvällen, dock inte uppträda. Drar i trådarna gör bland andra lokala komikern Anna Siekas som nu jobbar för CH.

– Det finns ställen som rider på vågen av Pride och tycker det räcker med att hänga upp en Prideflagga. I de lägen det blir en hajp tror jag det är bra att tänka efter och gå till grund med vad Pride står för. Vår tanke är att göra mer än bara en Pridefest, att vi förstår vad Pride handlar om. Vi har utbildat personalen som jobbar under kvällen i hbtq-frågor och sponsrar även festivalen. Vårt syfte är att göra lite mer och visa att vi står bakom Prides grundtanke, säger Scandic Gävles hotelldirektör Karin Lundman.

Det här blir en chans att återuppleva CH:s gamla glansdagar som självklart nöjespalats i Gävle.

– Vi har haft en del privata fester under åren, men ingen officiell stor tillställning som den här. Det är lite roligt, då CH är känt som ett gammalt nöjespalats.

Hits For You - den officiella efterfesten till Gävle Pride 2017

Var: Hits For You, Stortorget, Gävle

När: Lördag 19 augusti, 22-03.

Den officiella efterfesten för Gävle Pride 2017 har showkrogen Hits For You belägen vid Stortorget fått äran att arrangera. Även öppet under fredagen 22-03. Även i fjol var Hits For You värd för den första Gävles Prides officiella efterfest. Volontärer i tåget, arrangörer med flera, kommer vara inbjudna under den tidiga lördagskvällen på middag. Vid 22.00 på lördag öppnar dörrarna för allmänheten. Lokalen kommer vara smyckad i Pride-färgerna. I övrigt är upplägget i stort sett det vanliga på Hits For You med dj, karaoke och så vidare.

– I fjol var det helt galet bra stämning och glädje. Vi hade fullt hus. Vi tar in 400 så det var ungefär så många. Det kommer bli galet bra på lördag också, säger Ruzze Pour, platschef på Hits For You.

Eftersom Gävle Pride var nöjda med efterfesten blev det Hits For You som fick vara värd även i år.

Vilken krog är den mest gayvänliga i Gävle?

– Jag tror det är vi. Svårt att säga varför. Kanske för att musiken vi spelar är åt det glada och folkliga hållet. Vi har en stor bredd och kanske är vi därför också den mest gayvänliga krogen. Vi har inga speciella hbtq-kvällar annars. Jag tänker att varje kväll ska vara lika mycket en gaykväll och heterokväll på Hits For You.

Fler nöjesbetonade händelser under Pride:

TORSDAG

* Seminarie: "Skam - och så skildras hbtq i tv-serier", torsdag, 19.00, GD-huset, Waldenströmsgatan 2.

FREDAG

* Föreläsning: "Allt på tv är sant" - en föreläsning om hur populärkulturen formar samhällets syn på marginaliserade människogrupper, fredag, 11-12.30, Östra Konferensen, Kulturhuset, Gävle med Frida Holmberg.

* Filmvisning och samtal: "Min homosyster" - visning av kortfilmen "Min homosyster" med filmens regissör Lia Hietala och producenten Karin Stenwall. Filmen vann Teddy Award, världens mest prestigefyllda pris för queerfilm, Teatern, Kulturhuset, Gävle, fredag, 13.30-14.30.

* Enmansföreställning: "Bög In Box" - Magnus Carlsson skärskådar homonormen på ett nytt och uppfriskande sätt, Stadsbiblioteket, Gävle, fredag, 17.00.

* Social aktivitet: Grillkväll i Valls Hage, Gävle för "kraftiga skäggiga gaymän och deras beundrare, fredag, 19.00.

* Regnbågsnatt: en konstrastfylld kulturscen på temat "Var dig själv" med Ismael Ataria, Ikhana, Kristian Anttila och Helges Allstars, Heliga Trefaldighets Kyrka, Gävle, fredag, 19.00-23.00.

* Konsert: Systrarna - ett musikprojekt där kvinnor backar kvinnor att bli bättre som artist och känna systerskap, Teatern, Kulturhuset, Gävle, fredag, 19.30-20.30.

LÖRDAG

* Musikframträdande med Famí och Mondegreen inför paraden, Slottsparken, Gävle, lördag, 12.00.

SÖNDAG

* Temamässa i kyrkan: Preaching Pride och nådens gåvor" - temamässa om kärlek, nåd och stolthet. Musik, nattvard, bön, glädje med bland andra Regnbågsbandet, Per Ahlman (organist) och andra artister, Heliga Trefaldighets Kyrka, söndag, 11.00-12.30.

* Mässa i kyrkan: "Regnbågsmässa" med bland andra kyrkomusikern Roger bergel och Regnbågsbandet, Mariakyrkan, Sätra, Gävle, 18.00-19.00.